Orbán Viktor és a megoldási kísérlet

roszke8-e1442650186927-1024x576.jpg

Orbán Viktor szombaton felvetette, hogy szerinte Líbiában, a Földközi-tenger partján létre kell hozni "egy gigantikus menekültvárost", ahová visszatoloncolhatják az észak-afrikai országból Európába tengeri úton érkezett embereket, hogy menedékkérelmüket ott, az Európai Unió területén kívül folytathassák le. Ötletét mind Líbia, mind az EU kategorikusan elutasította.

A népszavazás közeledtével egyre növekvő hisztéria közepette, habár a nyomtatott sajtóban és az internetes hírportálokon is leközölték, sokaknak elkerülhette a figyelmét Orbán Viktor szombati felvetése, amelyet Líbia és az Európai Unió is kommentált kedden. Annak ellenére, hogy sem miniszterelnökünk ötlete, sem az arra kapott válaszok nem fognak befolyásolni senkit a majd vasárnap leadott voksában, úgy gondolom, hogy a tematizált népszavazással kapcsolatos kampányokban megfogalmazottaknál sokkalta fontosabb tanulságokat lehet levonni belőlük - már ha az ember hajlandó erre.

Orbán Viktor, az időzítés nagymestere

Emlékszünk még 2015 nyarának elejére? A Keleti pályaudvart ellepő migránsáradat még az ország határait sem érte el, a kékplakátok máris gombaként kezdtek burjánzani Magyarországon. Kormányunk amint lehetett állást foglalt, hogy már a személyesen is tapasztalható migrációs válság megérkezése előtt politikai erőt tudjon magának kovácsolni, a baloldali pártokat ezzel pedig vállalhatatlan -vagy legalábbis meglehetősen nehezen tartható-, a kormánynak tökéletesen ellentmondó álláspontra kényszerítse. Az Orbán Viktor által kiszabott irányelv mentén tevékenykedő Habony Művek azóta is többször bizonyította, hogy a Goebbels halála után széttört marketing-kristálygömb számos darabját ők sikeresen söpörték össze. A megszerzett -és propagandájukba sikeresen beépített- darabok egyikében az "időzítés" szó sejlik fel üveges csillogással és könyörtelen pontossággal. Nem elég az érzelmekre alapozni, ennek az idejét is pontosan ki kell jelölni a maximális hatás érdekében.

Miniszterelnökünk szombati megnyilvánulásában ezt a marketingfogást pontosan fordított irányban alkalmazta. A népszavazás vasárnapi dátumának közeledése előtti felfokozott közhangulatban ugyan ki tartaná ezt fontosnak? A jelenlegi közélet kavalkádjában lenne olyan, aki az erről szóló cikkeket nem csak átfutná és gyorsan továbbgörgetne?  Ugyan, dehogy lenne. Most aztán senkinek nem tűnne fel, hogy megoldási kísérletről itt szó sincs, viszont az EU kategorikus elutasítását a népszavazás után majd fennhangon lobogtathatom, hogy ez történik, ha valaki meg akarja oldani a problémát. Akkor viszont egy egész ország fog mögöttem állni, meglátjuk, hogy Magyarországgal a hátam mögött is így elhessegetnek-e.

A megoldási kísérlet látszatába burkolózva

Orbán Viktor Líbiában kíván létrehozni egy óriási menekültvárost, ahol az Európába belépni kívánó migránsok megfelelő körülményke között várakozhatnának menedékkérelmül elbírálásáig. Ötlete több sebből vérzik. Nem vagyok hajlandó a miniszterelnököt nem rendkívül intelligens politikusnak tekinteni. Nem vagyok hajlandó azt gondolni, hogy véletlenül kifejezetten a célra egyértelműen alkalmatlan LÍbiát jelölte ki ötletének helyszíneként. Az észak-afrikai ország Moammer Khadafi 2011-es halála után különféle milíciák hazájává vált, akik mind a hatlmat akarták megszerezni. 2016 tavaszától az ország fővárosában működik ugyan egy nemzetközileg támogatott kormány, de Líbia közel sem tekinthető elég stabilnak ahhoz, hogy egy Orbán által említett menekültvárosnak adjon otthont. Líbiából kedden meg is érkezett a válasz, nem szeretnék, ha Magyarország és az Európai Unió a saját problémáit Líbiára terhelné "különösen olyan időkben, amikor Líbia nagyobb szenvedéseket él át a többi országnál". Miniszterelnökünk előre várta ezt a választ, ha Líbia államfője lenne, minden bizonnyal ő is így reagált volna.

Már csak az EU kellett, hogy reagáljon. A válasz már aznap megérkezett, Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője azt nyilatkozta, hogy "a hatályos európai uniós jog nem engedi meg a menedékkérelmek feldolgozását az unió területén kívül". Orbán Viktor minden bizonnyal egyszerűbb, profánabb elutasításra számított, viszont annál nagyobb ütőkártyát kapott a kezébe. Nem elég, hogy az Unió elutasította látszólagos megoldási kísérletét, de arra az európai uniós jogra hivatkozott, amelyet Angela Merkel nem is oly rég egyetlen kézmozdulattal változtatott meg az uniós határok migránsok előtti megnyitása érdekében. Most akkor hogy is van ez? Olyan választ kapott az EU-tól, amely azt üzeni, hogy csak akkor hajlandóak módosítani a hatályos európai uniós jogszabályokat, ha az az ő érdekeiknek megfelelően, az ő elképzeléseik szerint történik, az egész Európára kiterjesztett merkeli wilkommenskultur jegyében. Kíváncsian várom, hogy a magyar államfő által prezentált demagóg "megoldási kísérletre" kapott demagóg uniós választ hol és mikor fogja Orbán Viktor kijátszani. Annyi biztos, hogy ez a vasárnapi népszavazás után lesz, amikor a Habony Művek szélturbináiba áramoltatott "nem" szavazatok biztosítják a szükséges politikai energiát, népi felhatalmazást az Európai Unió politikájával való szembeszállásra.

A valós kiindulópont lehetősége

A fentebb leírtak ellenére, akármennyire furcsa és visszás is, Orbán "ötlete" véletlenül akár még tartalmazhat is egy kiindulási pontot a migrációs válság kezelésére. Mi lenne, ha létrehoznánk az Európai Unió határain kívül egy vagy több "menekültvárost", viszont oda nem visszatoloncolnánk a már Európába bejutottakat, hanem ez a város egy belépési procedúrának részét képezné? Aki a kontinensre kíván jönni, az ott ideiglenesen, emberséges körülmények között el lenne szállásolva, amíg kérelme elbírálásra nem kerülne. Ezzel a folyamattal, ha az együttélés problémáit nem is, de legalább a migránsokkal együtt érkező terroristákat ki lehetne szűrni jó eséllyel, miközben felelősséget vállalnánk a valódi menekültekkel, mint az embertársainkkal civilizációs kötelességünk itt Európában a huszonegyedik században. Természetesen Orbán Viktor nem erre gondolt, ezzel túl sok szavazatot, politikai támogatást veszítene, nem véletlen, hogy még demagóg ötletét is a népszavazás körüli cirkusz füstfelhőjében vetette fel, elkerülvén az esetleges, a kékplakátos gyűlöletkampány által felhergelt szavazók kiábrándulását, akik véletlenül úgy gondolnák, hogy ő valóban megoldást keres. Megoldást keresni itt, 2016 Magyarországán szigorúan tilos, aki ezzel mégis megpróbálkozik, az nettó politikai öngyilkosságot követ el. Megoldási kísérlet? Most akkor nem minden migránsnak egyesével a kurva anyját? Ugyanez a másik oldalon, csak fordított előjellel és legalább humánummal, viszont racionalitás nélkül. Hajrá wilkommenskultur, hajrá felső korlát nélküli betelepítés, tüntessünk ma este hat órakor a Magyar Helsinki Bizottsággal, lássuk meg az embert, de nehogy, semmi esetre se gondoljuk úgy, hogy lehet látni az embert a migránsokban és emellett érzékelni, majd tudomásul venni a migráció okozta problémákat.

A humánum gyakorlása és a valós problémák elismerése nem egymást kizáró tényezők, az aktuálpolitikai tematizálás és a szekértáborok manifesztói ellenére sem. Ha nem kívánok a neokádárizmus szellemében gyülölködő nyugdíjasokkal együtt hörögni és köpkölődni a migránsokra, attól még nem vagyok köteles a racionalitásomat kikapcsolva a határok nélküli befogadást hirdetni, mindezt a emberségre való hivatkozzással legitimálva. Valós megoldásokat kell keresnünk, valódi kiindulópontokra építenünk, de ezt kizárólag a valóságot elismerni hajlandó emberséggel tehetjük. Ez az, amit üzennünk kéne Brüsszelnek és minden európainak. Itt, a huszonegyedik században Európában igenis felelősségel tartozunk embertársainkért, nem a gyarmatosítás bűntudata miatt, hanem az európai egységet létrehozó, általunk elvileg vallott eszmeiség miatt. Itt, a huszonegyedik század Európájában igenis legyen meg a lehetőségünk biztonságban élni, jólétünket nem feladni, viszont ezt humánumunkat megőrizve tenni. Ennek a gyakorlati megvalósításától jelenleg még messze állunk, viszont a szekértáborok elhagyása nagyszerű kiindulópont lenne.

A jóléti sovinizmus és a még egy kanál krumplilevesre való éhezés mérsékelése egyre inkább elengedhetetlenebbnek tűnik. Ezeknek előfeltétele annak a politikai középnek a térnyerése, amely nem fél a szavazói egy részének elvesztésétől egy olyan javaslat előterjesztésekor, amikor az adópénzek egy részét az Európai Unión kívüli menekültváros építésére és fenntartására költjük. A jólétünk is megmarad hosszútávon és az emberségünkből sem adunk lejjebb. Ez az elképzelés idealistának tűnhet jelenleg, viszont a migráció által felmerülő problémák mentén szélsőségekbe menekülő európai társadalom számára eljöhet az a pont, ahol kizárólag az ehhez hasonló kompromisszumos megoldások menthetnek meg minket az alapvető európai értékeink deficitjétől, illetve jóléti társadalmunk elvesztésétől. 

A bejegyzés trackback címe:

https://prolihisztoria.blog.hu/api/trackback/id/tr5911753813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.10.01. 17:33:55

Először is, nincs olyan civilizációs kötelezettségünk, hogy bármilyen menekültet is be kellene fogadni Európába. Ezt anno egy az 50-es években aláírt menekültügyi egyezmény ugyan biztosítja, de ebből mihamarabb ki kellene lépni. Ez egy olyan időszakban íródott, amikor a világ nyomokban sem hasonlított a mostani állapotára. Ma a migránsok befogadása azt jelentené, hogy Európából ugyanolyan háborús poklot csinálunk, mint ahonnan ezek az emberek érkeztek. Mert hogy a harcoló feleket nem a Darth Vader szállította oda egy csillagrombolón, hanem ugyanaz a nép termelte ki, mint akik a szebb jövő érdekében bevándorolnának. Ezeket a büdös életben nem fogják integrálni. Ilyen tömeget nem. A cigányokat sem sikerült teljesen évszázadok alatt sem, pedig a Kádár rendszerben is volt rá törekvés. És bizony akkoriban lehetőség is több volt. Egyrészt abban a rendszerben sokkal-sokkal több volt a kétkezi munka, másrészt egy rendőrállam volt, ahol aki nem tartotta be a törvényeket, egyszerűen szarrá verték. A cigányok integrálása annyival is könnyebb lett volna, hogy nekik nem voltak nyelvi problémáik, a kultúrát is ismerték és nem voltak ellenségesek vele szemben, legfeljebb elzárkózók. Ezeknek a migiknek Európában 0 esélyük van labdába rúgni, és ezt ők is, de főleg a gyerekeik tökéletesen átlátják majd. És aki eddig nem radikalizálódott, most majd fog. Merkel néni legalább egymillió terroristával lesz gazdagabb úgy 20 éven belül.

Jakab.gipsz 2016.10.01. 17:49:59

@midnight coder: Így igaz ahogyan leírtad, de van egy elfeledett kérdés is . Éspedig az a nyomasztó kérdés nem került még napirendre, hogy miért kontra produktív tudomány a szociológia?

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2016.10.01. 18:05:18

Annyit nyúltál Puzsértól, hogy ezért már forrásmegjelölést kéne használnod minimum :p

morph on deer 2016.10.01. 18:43:38

Az igazság az, hogy a kérelmek helyszini elbírálása nem új ötlet, az öbölmenti háborúk után az ENSZ és a Vöröskereszt által fenntartott táborokban ez pontosan így történt!
A kérelmezők helyben vártak - például Libanonban - ahonnan igenlő válasz esetén direkt a célországba utazhattak (utaztatták őket), így nem volt jellemző ez a halálraszánt gyalogtúra, ami manapság jellemzi a menekültáradatot.

Attól, hogy Orbán jött elő egy jasonló megoldással, attól az még jó is lehetne, ha nem próbálná ezt is túlzásba vinni!
Gondolok itt például egy esetleges Libia hozzájárulása nélküli líbiai menekülttábor létrehozására.

Itt még mindig Törökország lehetne mérvadó játékos, ha nem egy fundamentalista irányú elmozdulást látnánk épp most...
(Vagy csak én vagyok túl finnyás)

Midnight Run 2016.10.01. 19:41:16

@midnight coder: a befogadás nem kötelezettségünk, de a segítségnyújtás igen. Ez azt jelenti, hogy aki valódi menekült, azt ideiglenesen itt tartózkodhat. Ha vége a konfliktusnak, akkor mehet vissza, vagy ha hajlandó integrálódni, akkor maradhat. A gazdasági migránsoknak meg ki kéne dolgozni egy vízumrendszert, feltéve, ha van foglalkoztatója. Ugyanis migránsokra szükség van, mert a magyar nem szaporodik. Persze nem mindenkire van szükség. És kéne egy egységes európai politika, hadsereg meg titkosszolgálat, hogy ne az oroszok meg a törökök tegyenek rendet Szíriában.

A cigányok integrációjának elmaradása részben a magyaroknak is köszönhető. Mi magunkkal sem vagyunk következetesek, nemhogy a cigányokkal. Nem is csoda, ha kihasználják a kiskapukat.

Nekem a multikultival nincsenek rossz tapasztalataim. Éltem olyan helyen, ahol ez mükődik, még a muszlimok között is. Persze a muszlim vallás a nehezebbek közé tartózik integráció esetében a bigott vallásosság miatt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.01. 19:55:30

@midnight coder: Van ilyen civilizációs kötelezettségünk, mert ettől vagyunk emberek. A fidesz bűne, hogy összemosta a menekülteket a migránsokkal, pedig az előbbi az utóbbi részhalmaza. Tudod, aki segít egy menekültet, az soha sem örül, hiszen áldozatot hoz. De ettől vagyunk emberek, és a fidesz ezzel most bebizonyította, hogy semmi emberség nincs benne. Ettől persze még lehet neki tapsolni, aki nem undorodik tőlük.
És légyszi ne kezdj el libsizni, kurvára nem vagyok liberális beállítottságú.

agarik 2016.10.01. 19:56:17

@midnight coder: Tehát MÉGISCSAK van olyan (civilizációs) kötelezettségünk hogy "bármilyen menekültet is be kellene fogadni Európáb"!

Innentől a kérdés tárgytalan, kend pedig hiteltelen.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.01. 19:56:53

@Midnight Run: "A cigányok integrációjának elmaradása részben a magyaroknak is köszönhető. Mi magunkkal sem vagyunk következetesek, nemhogy a cigányokkal. Nem is csoda, ha kihasználják a kiskapukat." Pedig egy cigányt jó lett volna idejekorán integrálni, mielőtt kifejlődnek a szociopata komplexusai.

chrisred 2016.10.01. 20:08:45

@morph on deer: Hogy túlzásba viszi, az enyhe megfogalmazás. Tulajdonképpen az I. világháború is azért tört ki, mert egy ország belügyi hatósága a másik területén akart működni. Ez a szuverenitás egyik legdurvább megsértése, és erre manapság különösen a Fidesz politikusok nagyon érzékenyek.

Sir Galahad 2016.10.01. 21:15:14

Szerintem Orbán ötlete annyiban logikus, hogy Líbiából indul a legtöbb lélekvesztő a Földközi-tengerre. Nem tudom, melyik afrikai ország lenne alkalmasabb? Persze tőlem lehet másutt is a tábor, egy a lényeg, ne Európában.

Netuddki. 2016.10.01. 21:44:34

Osztánek ha a líbiaiak is "nép"szavazást tartanak, hogy nem akarnak migráncsokat? Akkor a tolvajok fejedelme földughatja magának az ötletét, ami ráadásul valójában nem is az övé.

Szabványok 2016.10.01. 22:29:57

@midnight coder: Van kötelezettségünk befogadni.
Jogilag is, emberként is, keresztényként is. (Rk.-ként még hozzátehetem, hogy habemus papam. Magyarként meg Szent István intelmeit.. De demográfiailag is indokolt. Sőt genetikailag is.)

Nem, nem lesz itt háború, közlépkor. Miért? Mert 500M európai asszimilálni tud akár több millió nem európait. Szekularizáltak maradunk, a törvények mindenkire vonatkoznak.

A Kádár rendszerről elég erős félreértéseid vannak. A cigányok integrálásáért nagyon sokat tett és nem kevés sikerrel. A 40 év alatt töredékére csökkent a cigányság elkülönülése. Hogy mást ne mondjak, nézd meg Kedves Vezetőnket, aki félig cigány (tehát megindult a keveredés), másrészt a falu széli putriból a budapesti jogi egyetemre jutott. (Soros meg továbbvitte volna Oxfordba.)
És ezt nem "szarrá veréssel" érte el. Nem sok pozitívuma volt annak a rendszernek. De a cigányság integrálása az volt. Persze, nem tudták befejezni, mert ez nem megy csak generációk alatt.

Jakab.gipsz 2016.10.01. 22:34:58

@Tibi !: Neked nem mind egy az hogy milyen színű macska kapja el az egeret,. nem olyan nagy baj az ha az ötlet nem Orbáné, ha nem Mondjuk Lord Balogh közgazdászé aki azt állította, hogy a szegény embereket (muszlinokat, feketéket) meg kell a keresztény európaiaknak tanítani gazdálkodni.

De ezt a metódust a libsik félre söpörték és elsüllyesztették. Most pedig (Sorstalan Soros) SSgyuri tanácsait hallgatjuk, amely szerint minden(keresztény) viselkedjen úgy, hogy a muszlin migráns jól érezze magát, egy ateista Európába.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.01. 23:31:31

@Életunt Cápa: "Annyit nyúltál Puzsértól"

Puzsér 4 prezident!

Egy esős éjszakán kicserélném orbánt puzsérra. Míly jó világ jönne el!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.01. 23:33:32

"Orbán Viktor szombaton felvetette, hogy szerinte Líbiában, a Földközi-tenger partján létre kell hozni "egy gigantikus menekültvárost""

orbán: egy egyszerű ember egyszerű válaszai bonyolult kérdésekre.

Persze, mikor tolvajkodásról van szó, nagyon kreatív lesz.

colonel Tigh 2016.10.02. 00:31:09

Jézusom, van aki komolyan vette ezt a líbiás agyrémet? Fegyverezzük fel a megfelelő erőket Líbiában - ja, ez eddig mindig totál sikeres megoldás volt. Nem normális. Azon kívül Európában ezt soha nem fogja tudni eladni, ha van mögötte népszavazás, ha nincs. Ha megpróbálja, végképp leírja magát, el fog határolódni tőle a maradék szövetségesei is. Már ha van még neki olyan.

chrisred 2016.10.02. 05:03:00

@Jakab.gipsz: Megtanultak ők gazdálkodni: eladják az olajukat, abból luxusban él a lakosság 5%-a, és valamivel az éhenhalás szintje felett a 95%. Ha viszont zuhan az olajár, nyilvánvaló, hogy nem az 5% vesz vissza az igényeiből, hanem a 95% kezd pusztulgatni. Abból meg forradalmak, dzsihádok lesznek, ami meg menekülthullámot generál. Orbánnal nem az a baj, hogy ott akar valami egészen mást kezdeményezni (erről nem hallottam), hanem hogy pont ezt a berendezkedést Magyarországra akarja importálni keletről, ráadásul nekünk olajunk sincs.

Larry Silverstein 2016.10.02. 09:27:05

NEMre szavaztam, takarodjatok ti is

Larry Silverstein 2016.10.02. 09:29:11

@colonel Tigh: megint le vagytok maradva 6 lépéssel

Merkel most boltolja le Egyiptommal és Tunéziával amit a törökökkel már leboltolt (kilövési pénz a migránsokért mint az indiánok idején)

De erről a ballib megint lemaradt. Líbia is meglesz, idő kérdése.

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása