Az elmúlt huszonhét év első jajveszékelése

image_aspx.jpegA Momentum sikeres aláírásgyűjtési akciója óta másról sem szól a kormányközeli sajtó, csak a folyamatos köpkölődésről. Az olimpiai pályázat visszavonásra került, nem dönthetett az ügyben a magyar nép, a Fidesz SZDSZ ifitagozatról és nemzetellenes, sunyi, hazug, libsi fiatalokról beszél, de a legváratlanabb fordulat mégsem a kormánypárt irányából érkezett.

A 138 ezres határt 266 ezer aláírással jócskán túlteljesítő Momentum Mozgalom –és természetesen a nyomtatványt aláíró civilek– sikerére ezidáig csak megfutamodás volt a válasz a hamarosan párttá alakuló egyesület jövőbeli politikai ellenfeleitől. A Fidesz (a pontosság kedvéért: Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt) döntése, amellyel visszaléptek a budapesti olimpiai pályázattól, egyértelműen gyáva, de racionális húzás volt. Egy népszavazáson elbukott olimpiai kezdeményezést nem engedhetnek meg maguknak így egy évvel a következő országgyűlési választás előtt, meg ugye a Kedves Vezető amúgy sem szeret veszíteni, hát még egy népszavazáson. A "nagy nemzeti ügy", amely magyarok tömegeinek az álma az olimpiai lángvívő Fidesz szerint, hirtelen elvesztette fontosságát, ugyanis ez egészen apró, járulékos veszteség nekik a háborúban, amelynek célja a további hatalmon maradás. A 2018-as választások megnyeréséhez tartani kell az állandó politikai fölényt és ebbe nem férnek bele elbukott népszavazások. A nyilvánvaló megfutamodás pedig egy pillanatig sem jelent problémát Orbán Viktornak, a politikai ereje nem gyengül emiatt cseppet sem, mert a kormánypárttal szimpatizálók nem is érzékelik a pályázattól és a népszavazástól való visszalépés mögött rejlő színtiszta gyávaságot.

Hogy is érzékelnék a gyávaság valódiságát vagy egyáltalán a valóságot? Ilyen hatékonyan működő kormányzati kommunikációvall és az ezt lehetővé tevő kiapadhatatlan erőforrásokkal rendelkező médiabirodalommal játszi könnyedséggel eltüntethető minden valós információ. Nem kell itt már megfélemlíteni az igazságot kimondani merő újságírókat, nem kell itt már elagyabugyálni azokat, akik ellentmondanak nekünk: az igazság, a valódi információ elvész a heti hét napban, napi huszonnégy órában gerjesztett zajban. A hiteles információ nem vész el, csak senki sem találja meg, aki a Magyar Idők olvasásával és a királyi egyes csatorna követésével múlatja értékes idejét. Hatalomtechnikai szempontból továbbra is szinte teljesen lényegtelen, hogy mit tesz a Fidesz, úgyis úgy kommunikálják le azt, ahogyan ők akarják.

Most éppen ráfogják a Momentumra milliók álmának összetörését, a magyar néplélek lerombolását (hova?), azt mondják, hogy Fekete-Győrék "nem mernek nagyok lenni", nemzetellenesek, félrevezették a magyar népet, meg amúgy is, ők igazából az SZDSZ új ifitagozata. A felsoroltak mindegyike nyilvánvaló hazugság, de hadd emeljem ki ezek közül a magyar nép félrevezetését. Bayer Zsolt megcáfolhatatlannak szánt érvelése szerint ugyanis a Momentum Mozgalom azt hazudta a népnek, hogy népszavazást akarnak, miközben leginkább az olimpia meg nem rendezését akarták. A MoMo kérdése így szólt: 

Egyetért-e ön azzal, hogy a főváros vonja vissza a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokra benyújtott pályázatát?

Hol van itt népszavazás? Pofátlanul a magyar emberek szemébe hazudnak ezek a komcsiivadék budai lipsik! Nos, világos, hogy a Momentum nem tartja célszerűnek a 2024-es budapesti olimpia megrendezését, kampányukat is NOlimpia névre keresztelték. A kérdésből kiindulva hazugsággal vádolni őket viszont nettó demagógia. Most Bayer Zsolt vagy ennyire tájékozatlan –amit kétlek–, vagy csak bármikor hajlandó csavarni egyet a valóság szövetén, ha az éppen urai érdekeit szolgálja. Innen szeretném üzenni neki, hogy ha az ember valamiről népszavazást akar kezdeményezni, akkor a népszavazáson feltenni kívánt kérdését köteles feltüntetni a népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírásgyűjtő lapokon is, ezért lett feltéve az idézett kérdés. Amelyre ugye az is válaszolhatott volna a népszavazáson, aki szeretné az olimpiát és az is, aki nem. Azt a lehetőséget talán mégsem érdemes kizárni, hogy mégis Bayer úr tájékozatlansága szülte hazug sorait, ugyan mit is ért ő a népszavazásokhoz, a népszavazások kezdeményezéséhez, amikor még talán csak hinni se hisz ebben az egészben, ez úgyis csak az álcivil bolsik szórakozása, egyfajta szabadidős tevékenysége.

Bayer Zsolt szavaival élve: "nincs új a nap alatt", nem lepődött meg senki sem a fentieken. Így működik a Fidesz, le kell számolni mindenkivel, aki bármilyen kicsiny kockázatot is jelent számukra, most pedig a gyávaság leplezésére is nagyszerű eszköz volt az alaptalan fröcsögés. Két legyet egy csapásra, mondhatni. Az igazi meglepetés viszont egyáltalán nem a jobboldalról érkezett, hanem egyenesen Szanyi Tibor képviselő úrtól. A Pesti Srácoknak adott interjújában az MSZP-s politikus száját olyan kijelentések hagyták el, amelyekre ha azt tudnám mondani, hogy meggondolatlanok voltak, az valamelyest megnyugtatna. Meggondolatlanságról viszont szó sincs, Szanyi teljesen komoly képpel lenyilatkozta a Fidesz médiabirodalmába tartozó online lapnak, hogy az ominózus Nyugati téri esetkor csak azért nem vágta szájba Fekete-Győr Andrást, mert fontosabbnak tartotta a népszavazás ügyét. Szanyi halál komolyan lenyilatkozta, hogy a Momentum elnöke felkapaszkodott a viszonylagos ismertségén. Szanyi szerint a Momentum "többet ártott, mint használt" és "ostoba fondorlatokkal próbált zászlót bontani. Aztán ha ez még nem lett volna így eléggé hajmeresztő, még azt is elmondta, hogy Haris Éva áll a mozgalom mögött anyagilag – és rajta keresztül akár a Fidesz is pénzelheti a Momentumot! Dan Brown, a Da Vinci-kód szerzője gyorsan ki is ikszelte a pestisracok.hu-t és elbújt a sarokba zokogni, mert Szanyi Tibor leemelte fejéről az összeesküvés-elméletek királyának járó koronát.

Ha én is ennyire kedvelném a konteókat, akkor minden bizonnyal azt gondolnám, hogy az MSZP-s európai parlamenti képviselőt egy az egyben bevették a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. A Pesti Srácoknak ezt lenyilatkozni? Na ne. Nézzük csak meg, hogy hogy mi is vezetett eddig az abszurd határát súroló interjúig. Szanyi január 21-én elment a Momentum nyugati téri aluljáróban felállított standjához, hogy egy sajtótájékoztató keretében, a kamerák előtt vagizzon azzal, hogy ő is aláírja a népszavazási kezdeményezést. Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke erre egy köteg aláírásgyűjtő ív átadásával jelezte Szanyinak, hogy jobb lenne, ha ő is gyűjtené az aláírásokat, nem csak promózná saját magát az aláírással. A szocialista politikus megilletődött, majd elmondta mindenkinek, hogy jó nagy arrogáns paraszt ez a porbafingó Orbán-imitátor, aztán valahogy a sértett önérzetén felülemelkedve mégiscsak visszavitte kitöltve a kapott íveket. Gondoltam is magamban, hogy jó, jó, sérült az egója szegénynek, de azért mégsem olyan rossz gyerek ő, összeszedett végül néhány aláírást. Most viszont olybá tűnik, hogy ez is csak egy taktikai lépés volt, az elszenvedett sérelmen valójában soha nem sikerült túltennie magát.

No de miért is érezte egyáltalán sértve magát? Egy egészséges önbizalommal és önképpel rendelkező ellenzéki politikusnak nem az lett volna a reakciója, hogy kezet fog Fekete-Győrrel, jópofizik egy sort és közli, hogy mi sem természetesebb annál, hogy összeszed pár aláírást, mert éppen egy közös ügyért harcolnak? Igenám, csakhogy Szanyi Tibor nem hülye és pontosan tudja, hogy ő ugyanannak a nemlétező politikai kultúrának a szereplője, amelynek felszámolását a Momentum Mozgalom elsődleges céljának tűzte ki. Ezek a fiatalok egy olyan feladatot vállaltak, amely már huszonhét éve várat magára: befejezni a rendszerváltást. És ha ez a rendszerváltás befejeződik, akkor semmi helye nem lesz többé a politikai színtéren Orbánnak, Gyurcsánynak és pláne nem az MSZMP utódpártja tagjának, Szanyi Tibornak.

Hiba lenne feltétel nélkül várni a megváltót a Momentum kapcsán, koránt sem biztos, hogy véghez tudják vinni a tervüket, ugyanis nem keveset vállaltak. Amit vállaltak, viszont egy olyan dolog, amelyet már rég el kellett volna vállalni valakinek és most végre van rá jelentkező. Hiába ért egyet Szanyi most éppen az olimpiaellenes kampánnyal, a Momentumra evolúciós kötelessége dobálni a sarat – ha kell, akkor egy kormánypárti lapban. Azt még igencsak korai lenne állítani, hogy kutyaszorítóba került a majd' két évtizedes politikai szemétdomb, minden szereplőjével együtt, viszont az első jajveszékelés már elhangzott a politikai életterét és létjogosultságát féltő, riadt Szanyi Tibor szájából. 

A bejegyzés trackback címe:

https://prolihisztoria.blog.hu/api/trackback/id/tr1212293683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 19:15:29

Szanyi egy paprikajancsi. Inkább érdekes, mint zavaró. De legalább nem tette tönkre a gazdaságot, mint a két nagy elkúró, orbán és gyurcsány.

2017.02.26. 19:26:52

A csúti döbrögi locsogásáról nekem is szanyi kapitány teljesítménye jutott eszembe.
Külsőre nem hasonlítanak egymásra, de a zavaros okfejtéseik igen. Rokonok volnának? Valami öröklődő téboly áldozatai?

röf 2017.02.26. 19:46:43

Nagy reményekkel, és nagy energiával tolja az Index az új baloldali találmány szekerét.
Megmosolyogtató ez az igyekezet... :)

sZulamith 2017.02.26. 19:54:48

Nagyot csalódtam Szanyiban, nem hittem volna, hogy a féltékenység felülkerekedik a vallott elvein. Féltékenységében nincs egyedül. Igy a fiatalok, meg úgy a fiatalok, házasság hete, meg gyertek haza pénz jár érte, aztán tessék. Végre van egy vezetésre termett fiatal, és ott gáncsolják ahol tudják a begyepesedett eszűek.

vajdasagi 2017.02.26. 19:55:43

@röf: Sokunknak nem megmosolyogtató, hanem inkább reménykeltő. Egyébként miért nem lehetett volna népszavazni? Legalább láttuk volna valamicske szakmai vitát, és hogy ténylegesen hányan akarnak Olimpiát. Kár, hogy nem tudhatjuk meg.

röf 2017.02.26. 20:03:59

@vajdasagi:
Mert Párizsban meg Los Angelesben volt népszavazás?

figaro a lo 2017.02.26. 20:43:24

@sZulamith:

Azt miből lehet tudni ,hogy vezetésre termet?

vajdasagi 2017.02.26. 20:45:51

@röf: Az, hogy a franciák megkérdezik-e a "zembereket", meg hogy az amcsik megkérdezik-e, az engem nem érint. Az ő dolguk. De én azt szeretném, ha engem megkérdeznének, amikor nemzeti sorskérdésekről van szó. nem ám "nemzeti konzultáció"-nak csúfolt postai levelezésekre gondolok, hanem egy népszavazásra. mert így fair.

vajdasagi 2017.02.26. 20:47:44

@figaro a lo: Hát, egyelőre összegyűjtött 260 aláírást, és eléggé beszart tőle a narancs-maffia. lehet, hogy ez még nem elég ahhoz, hogy valakit "vezetésre termett"-nek nyilvánítsunk, de azért drukkolni lehet neki, igaz? Meg szavazni rá, ha eljön az idő.

Buchhalter 2017.02.26. 20:48:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Orbán hogy tette tönkre a gazdaságot magyarázd már el?! A Fitch és a többi mért minősíti fel a gazdaságot? Tényekkel dobáloz ,ne az álomvilágoddal.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 20:56:24

@Buchhalter: "Orbán hogy tette tönkre a gazdaságot magyarázd már el?!"

Az egykulcsos adóval 500 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen, különadókat, 27%-os ÁFÁ-t vezetett be, 50%-ra akarta csökkenteni az államadósságot, ehelyett 74%-ra emelte, javítani akart a versenyképességen, helyette nagyot rontotta, javítani akart az oktatáson, ehelyett tönkretette, elsőkből utolsók lettünk. Hogy hogyan sikerólt ilyen rosszul kormányoznia, az rejtély.

"A Fitch és a többi mért minősíti fel a gazdaságot?"

Ez a habonymédia hazugsága, ne nézz több M1-et, mert kiég az agyad. 2011-2012-ben leminősterttek, oda tettek visza. Szó sincs semmiféle felminősítésről.

"álomvilágoddal"

obán álomvilágának semmi köze a valósághoz, ne higgy a csuti gecinek, mindig hazudik.

sZulamith 2017.02.26. 22:22:08

@figaro a lo:" Egy magyar fiatal, akitől megijedt az egész Orbán-kormány " olvasott, erre mutat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 01:39:18

@A jobbik is hazaáruló LIBSI párt: Ha nincs is pluszban a költségveté, a hiány kezelhető méretű, rászorította orb'nt az EU. Rengeteg adóemeléssel járt a dolog, főleg a szegények fizetik meg. Kettészakadt az ország.

"A leminosites, pedig a 2010-es allamcsod"

orbán és kósa mindent megtett, de nem sikerült becsődöltetniük az országot 2010-ben. Tudom, hogy sajnálod, de ez van. A leminősítések 2011-2012-ben voltak, mikor a gadaságot tragikus állapotba sodorta Eltolcsy "unorthodox" agymenése. Meg is bukott a szerencsétlen.

Buchhalter 2017.02.27. 08:07:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: te meg a Soros médiát nyomod hülyeségekkel . Az Ekeár és a pénztárgép rákötése a NAV rendszerére ellentmond az állításaidnak.Magyarán nem ,hogy lyuk hanem emelkedés van az adóbevételekből.Demagóg vagy ,mert nem csak 27%-os ÁFÁnk van hanem 5,15,18 %-os kulcs amibe jó néhány termék és szolgáltatás át lett sorolva. A Fitch és a többi gazdasági minősítő pedig néhány botrány óta nagyon is odafigyel ,hogy kit hova sorol be. Például Törökországot jogosan minősítették le a pénzpiacok a Lírát szintén. Erdogan nem tiszteli a magántulajdont a hatalma érdekében szétverte a húzó ágazat turizmust bel és külföldi háborút folytat és már lassan senki sem bízik benne a külpolitika porondján : ha az érdeke úgy kívánja támogatja az ISIS-t de szövetkezik akár az oroszokkal is és szórakozik mind az Unióval mind Amerikával.Ennek egyszer eljön a böjtje.A Németek és az Osztrákok nyíltan berágtak rá,hogy a helyi kivándorolt imámok a török közösségeket nem akarják elengedni az ő parancsára helyi iskolákba ,de a helyi pénzek azok járnak.Bocs,de az agyon lenézett Orbán ettől klasszikusokkal jobb diplomata és sakk játékos.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 11:20:42

@Buchhalter: "a Soros médiát nyomod"

??? Amenyyiben?

"Az Ekeár és a pénztárgép rákötése a NAV rendszerére ellentmond"

Ezek véletlenül jó döntések. A csuti geci is hibázhat. A pénztárgép miatti adóbevétel emelkedés pont nem a gazdaság jobb teljesítményét mutatja, hanem azt, hogy korábban eltitkolt jövedelmek voltak. Azért a pénztárgép bevezetése kürüli fejetlenség és kapkodás is megér egy misét.

"nem csak 27%-os ÁFÁnk van hanem 5,15,18 %-os kulcs amibe jó néhány termék és szolgáltatás át"

Aha, a tej, meg félisznó. Hogy oda ne rohanjak!

Ausztriában 10% az élelmiszerek ÁFÁ-ja.

Buchhalter 2017.02.27. 11:58:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: most nem kötözködésként,de a szállás és internet ÁFA is 18% lett. Hm ,azért Auszriától se kell annyira elájulni. Van ott is elég baromság.Most kezdenek ráébredni,hogy a multi-kultival beengedett arabok,törökök többsége nem akar integrálódni és dolgozni se.De a segélyek azok szerintük járnak nekik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 12:31:04

@Buchhalter: "a szállás és internet ÁFA is 18% lett. "

Huh!

A csuti geci adóemelései elsősorban a szegényeket sújtották. Szerinted a szállás és intenet magyar 18%-os ÁFÁ-ját választanák a 20%-os osztrákkal szemben, vagy az élelemiszer 10%-os ÁFÁ-ját a magyar 27%-kal szemben? Vajon hány másodpercet törnék rajta a fejüket?

20%-18%=2% és a havi kiadásokban elenyésző
27%-10%=17% és a havi kiadás döntő részét adja

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása