Habony Árpád kontra Vona Gábor

bb_l8315.jpg

A Jobbik régóta tervezett néppártosodása a 2016-os év folyamán egyre inkább kézzelfogható valósággá vált, Vona Gábor megnyitotta a konkrét frontokat, ahol minden egyes győzelem közelebb viszi a Jobbikot a nemzeti radikális pártból valódi nemzeti néppárttá való átalakulásához. Melyek azok a politikai hadszínterek ahol győzniük kell és kik a Jobbik metamorfózisának legnagyobb ellenfelei?

2016 augusztusa óta nem titok, hogy Vona Gábor 2013-ban döntött a Jobbik néppártosodásáról. Saját bevallása szerint hosszú vívódás és mérlegelés után arra jutott, hogy pártjának egyetlen lehetősége a politikai hatalom tényleges megszerzéséhez a nemzeti radikális vonulat hátrahagyásában rejlik. Vona all-int mondott, és ezzel nem csak a pókerben lehet nagyot nyerni, viszont hatalmasat bukni is. Egy biztos: a pártelnök hosszútávon gondolkodik, előre megtervezi a stratégiáját, ugyanis enélkül már bekövetkezett volna a hatalmas bukás.

A néppártosodás szükséges előfeltétele Novák Előd és társainak félreállítása volt, amely meg is történt az idei Jobbik tisztújítón. A zsidózó, cigányozó társaságot mindenképpen el kellett távolítani a pártvezetésből már a néppártosodási folyamat megkezdésekor, ugyanis Vona régóta tudja, hogy hiába sikerül leküzdeni a folyamattal járó többi nehézséget, ha a köztudatban a Jobbik rasszista kishitlerek gyülekezeteként él továbbra is. A pártelnök döntése igen nagy felháborodást keltett, ugyanis a Jobbik alapszervezeteinek közel fele támogatta Novákot az alelnöki posztért való (újra)indulásban, amelyet Vona személyesen vétózott meg. A felháborodást kiváltó vétózás tekintélyelvűsége nem kizárólag a pártelnök törekvéseiből fakad. A néppártosodás kérdésén kívül még egy ideológiai törésvonal is húzódott Vona Gábor és Novák Előd között. Vona -és a szélsőjobboldali értelmiség nagy része- René Guénon és Julius Evola tradicionalista szellemiségének képviselői, akik mindenféle népuralmat meg- és elvetnek, úgy a fasizmust, mint a kommunizmust, tehát a pártelnök ideológiai vágyai is kielégülhettek a Novák-féle fasisztoid csoport tekintélyelven alapuló kiiktatásával. Felmerülhet a kérdés, hogy a tradicionalista Vona, aki elutasítja a népuralmat, most hogy transzformálhat néppártot a Jobbikból? Nem végletekig paradox ez az ideológiai skizofrénia? A válasz a sokszor tévesen Machiavellinek tulajdonított mondásban rejlik: a cél szentesíti az eszközt. Vona Gábor háttérbe szorította azt az eszmeiséget, amelyet képvisel, hogy hatékonyan végig tudja vinni a néppártosodást és végül megszerezze a valódi politikai hatalmat.

A tisztújítással Vona Gábor elképzelései a megvalósítás pályájára léphettek, a legfontosabb cél az, hogy minél több kiábrándult fideszest és baloldali szavazót a Jobbik irányába vonzzanak, miközben eddigi szavazóbázisukat is megtartják. A néppártosodással Vona "elvette a Jobbik lelkét", amiért született a párt anno, emiatt a radikálisabb szavazók már kezdenek eltávolodni tőlük (mint ahogy számos radikális ifjúsági mozgalom is), de ők a vezetés szemében csak járulékos veszteségnek minősülnek az "átcsábítható" jobb- és baloldali szavazók becsült magas számához képest. Ezen két célcsoport megcélzásának módja is világossá vált az utóbbi hónapok politikai történései során: a néppártosodást mindvégig szem előtt tartva kell a Fideszt támadni olyan döntő pillanatokban, amikor a kormánypárt egyértelműen nem a "népet képviseli". Fontos, hogy ezekre a döntő momentumokra kell koncentrálni, viszont nem szabad minden lépését bírálni a Fidesznek, mert akkor a Jobbik ugyanolyan mindenen hőbörgő pártnak tűnne, mint a baloldali ellenzék csoportosulásai.

Az egyre gyakoribbá váló kormányközeli korrupciós ügyekre mindenképpen reflektálni kell a Parlamentben, ezek egyértelműen döntő pillanatok, ahol fel kell szólalni, de ez nem elég, a nép számára kézzelfoghatóbbá kell tenni a Jobbik népi-nemzeti jellegét: meg kell kérdezni a véleményüket a közügyekről, Valódi Nemzeti Konzultációt kell indítani. A kormány magas labdát dobott fel a Jobbiknak a Nemzeti Konzultációjával, ugyanis az ő kérdőívüknél egy kisiskolás is elgondolkodtatóbb kérdéseket tud feltenni, ahol az ember nem úgy érzi, hogy előre megvan a válasz, hanem lehet több válasz mellett is érvelni, véleményt nyilvánítani. A Jobbik Valódi Nemzeti Konzultációjában is akad ugyan bőven előre megválaszolt kérdés, de már a kérdések téma szerint való csoportosítása is azt a benyomást kelti a kitöltőben, hogy itt bizony komolyak a szándékok, itt valóban számíthat a véleménye.

Elérkeztünk az eddigi legfontosabb eseményhez, ahol a Jobbik rengeteg új szimpatizánst szerezhet magának: a népszavazási folyamat lezárása. Tudnivaló, hogy Vonáék a népszavazási kampány alatt egy az egyben a Fidesz álláspontját képviselték: a kvótanépszavazás pártok feletti, nemzeti ügy, tessék menni október másodikán nemmel szavazni. Nyilvánvaló, hogy más álláspontot nem is foglalhatott volna el a Jobbik, mert akkor nem csak a radikálisabb szavazóikat vesztették volna el, hanem az összeset. Végül a népszavazás legnagyobb győztese a Jobbik lett, duplán győztek: kilencvennyolc százalékkal győztek a "nem" szavazatok és még nem is jött be a Fidesz számítása, nem lett érvényes a szavazás. Ezután természetesen kötelező volt felszólítani Orbán Viktort a lemondásra, de ez csak üres kör volt, a valóban döntő pillanat az alaptörvény-módosítás benyújtásakor érkezett el. Mivel az alaptörvény-módosítás a kvótanépszavazás folyamatának lezárása és a Jobbik végig a Fidesz álláspontját képviselte a folyamatban, ezért úgy tűnt, hogy a kormánypárt legfontosabb pillanatában nem tudnak maguknak új szimpatizánsokat szerezni: a Fidesznek nincs meg a kétharmada a módosításhoz, kell a Jobbik jóváhagyása is, de ha ők ezt nem adják meg, rengeteg szavazót vesztenek, ha viszont áldásukat adják rá, akkor nem tudják növelni a politikai erejüket. Ekkor jött Vona Gábor zseniális húzása, ultimátumot adott a Fidesznek: akarjuk a módosítást, de csak akkor hagyjuk jóvá, ha megszüntetik a letelepedési kötvényeket. Így megmaradnak az eddigi szavazóik, viszont fellépnek a kormáyn korrupciója ellen is, amelyet jelen esetben a letelepedési kötvények jelentenek, így új szimpatizánsokat is tudnak szerezni. Orbán Viktor sakkot kapott, döntenie kell: enged a Jobbik "zsarolásának" és megszünteti a kötvényeket, ezzel veszt politikai hatalmának szilárdságából vagy nem fog átmenni az alaptörvény-módosítás és egy teljességgel sikertelen népszavazást tudhat magáénak, amellyel szintén veszt a politikai erejéből.

A letelepedési kötvények megszüntetése már egyébként is tervben volt, viszont nem szabad hagyni, hogy úgy tűnjön, hogy a Jobbik nyomására következik be a megszüntetésük. Mi a megoldás akkor? A megoldás a kommunikációban rejlik. Szinte tökéletesen mindegy, hogy mi történik a Parlamentben, akár bukhat is a módosítás és akkor rá lehet kenni az egészet Vonáékra. Nemzetárulónak kell titulálni a pártvezetőt a nagyközönség előtt, de ha ez nem is következik be, most már egyértelművé vált a Fidesz számára, hogy Vona Gábor ki tudja használni a döntő momentumokat, rendkívül tehetséges politikussal állnak szemben, akivel nem valószínű, hogy jövedelmező felvenni a harcot az Országházban. A kormánypártnak viszont a legerősebb fegyvere nem is az Országgyűlésben van, hanem azon kívül, a néppel való kommunikációban. Ehhez minden erőforrásuk is adott, szinte a bulvármédia egészét uralják a koronaőrből Magyarország Goebbelsszévé avanzsált Habony Árpád vezetésével. A néppártosodás állandó összecsapásokkal kikövezett útján Vona Gábor legnagyobb ellenfele nem Orbán Viktor a Parlamentben, hanem a propaganda fekete mágiájának boszorkánymestere a bulvármagazinok oldalain.

Az érvénytelen népszavazás után néhol már azt rebesgették, hogy a sikertelen propaganda után Orbán ki fogja rúgni az ezért felelős Habonyt. Erről szó nincsen, ugyan megbukott a népszavazás, de a propagandafőnök mindössze egy aspektusból hibázott. Az ibizai kokainkirály bulibáró a céges pszichopátia jegyében él, mondhatni a pénz világában született és ez a világ nem ismeri a mértéket. A kvótanépszavazás kampánya pontosan ezért nem volt sikeres: "túl lett tolva a bicikli". Szó sincsen Habony kirúgásáról, egyszerűen finomítania kell a propagandagépezeten, élnie egy bizonyos mértékkel, valamelyest kordában tartania ösztöni mértéktelenségét. A Vona ellen indított hadjárat vezéreként Habony ismételten bebizonyíthatja, hogy senki nem tud jobban eggyé válni a politikai marketing sötét mélységeivel, mint ő.

Habony már a Vona-féle ultimátum napján beindította a propagandagépezetet, ami azóta is teljes gőzzel dübörög. Az ultimátum napján az Origo címlapja másról sem szólt, mint Vona karaktergyilkolásáról. Hol máshol lenne a Jobbik Achilles-sarka, mint a radikális vonalakban, a rasszizmusban és az antiszemitizmusban, amitől a néppártosodás érdekében a lehető leginkább el akar távolodni a párt? A kormányközeli sajtóorgánumok vezérlésével a színfalak mögött Habony Árpád vissza próbálja húzni a köztudatba a Jobbikot, mint nemzeti-radikális szélsőjobboldali pártot. "Leleplező" cikkek, a Jobbik radikális mozgalmakkal való kapcsolatairól, (eléggé esetlenül bevetett) kamuhír a Jobbik október huszonharmadikai megemlékezésén való zsidózásáról, cigányozásáról és már nem kell sokat várnunk a Lokál lapjain való személyes támadásokra sem.

A habonyi propaganda ott támadja a Jobbikot, ahol a legsebezhetőbb: el kell hitetni az emberekkel, hogy a Jobbik csak azért orientálódik a politikai közép felé, hogy a kellő politikai erő megszerzése után visszatérjen a politikai jobboldal legszélére. Természetesen senki nem tudhatja, hogy ez igaz-e, hogy Vonáék hosszú távú terve valóban hasonló-e, mindenesetre a Jobbik számára még az ellenük irányuló propaganda nélkül is az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy el tudják-e feledtetni a magyar szavazókkal, hogy ők bizony igencsak radikálisak voltak, bizony ők alapították a Magyar Gárdát és bizony ők vezették be itthon a cigánybűnözést, mint fogalmat. A rasszizmust és az antiszemitizmust ma rendkívül nehéz akárkinek is lemosnia magáról, ugyanis a társadalom jelentős része roppantul érzékeny ezekre a témákra. Egy biztos, az elkövetkező hónapokban, években ki fog derülni, hogy mivel lehet több csatát nyerni és végső győzelmet aratni: Habony Árpád propagandájának sötét mágiájával vagy Vona Gábor politikai tehetségével és előrelátásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://prolihisztoria.blog.hu/api/trackback/id/tr6111839423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabi68 2016.10.28. 01:40:03

Hat ha Orban Viktor a legliberalisabb part elerol eljutott a konzervativ (neha ultra) ideologiaig, ha Gyurcsany (Apro) eljutott a KISZ -tol es a "zsarnok imperialista" nyugat szidalmazasatol a mai ultra szoc.lib vonulatig, akkor Vona, aki joval fiatalabb , miert is ne? A huzasa zsenialis volt kotveny ugyben. De Habonyt se kell demonizalni, teszi a dolgat es enben ver profi! Hol van mar amikor a jobb oldal a bulvar media "szennyet" fitymalva, osdi szinte feudalis oskovulet volt...
Ma termeszetes modon tudja megszolitani az " ibiza feeling" -et kedveloket ( en sem vagyok ellene) de a templomba jaro nyugdijasokat is. Marpedig ehhez kell a zsenialitas.
A baloldal pedig... egyre szanalmasabb, keptelenek megujulni, mondhatni "Torgyani " szinten ragadtak. Talan Molnar Gyula? Tehetsege van, volt is, kerdes hagyjak e.

2016.10.28. 01:49:06

"és bizony ők vezették be itthon a cigánybűnözést, mint fogalmat" - ez így egy szemenszedett hazugság, egyszerűen nem igaz. A cigánybűnözést a cigányok vezették be. A fogalom pedig létezett már a Kádár-korszak rendőrségében is, ez egy teljesen bevett kriminológiai kategória volt, külön cigánybűnözőkre állított csoportok voltak. Az egykori miskolci rendőrkapitány is kimondta, hogy van cigánybűnözés, meghurcolták érte. Később Gyurcsány pártjának színeiben indult a polgármesterségért. Pedig ő politikamentesen csak kriminológiai szempontból nevezett meg egy jelenséget. Cigánybűnözés a cigányok szerint is van. Tessék elolvasni a Bűn az élet című könyvet Moldovától, ő aztán nem jobboldali, de leírta, hogy a kádári rendőrségen is volt cigány vonal, ez egy külön kategóriája a bűnözésnek. Régen beszéltem egy rendőrtiszttel, azt mondta, hogy ránézésre meg tudják mondani, hogy egy betörést cigány követett-e el. A féktelen, brutális rombolás, az ajtó miszlikre aprításával bejutás, a bűncselekmény elkövetéséhez szükségtelen gyomorforgató mozzanatok (szoba közepére székletürítés) árulkodó jelek. A környéken ahol felnőttem, sok óvodába betörtek egykor, a termek közepére szartak az elkövetők. Amikor elkapták, kiderült, hogy cigányok voltak. Ez valami ősi babona volt náluk.
Polkorrekt diktatúra szavak elleni háború, öncenzúra, mellébeszélés akadályozza az igazság kimondását.
"In a time of universal deceit - telling the truth is a revolutionary act."

A Jobbik láthatóan veszít szavazatokat azzal, hogy néppártosodik és ugyanakkor elfelejt olyan radikális témákat, amikre jó ütemérzékkel lecsap a Fidesz. A Fidesz jobbról is előzi a Jobbikot, de nem retorikában, hanem tettekben. Nem zsidózzák a népszabadságot, egyszerűen beszántják, nem cigányoznak a fideszesek, egyszerűen ráküldik a TEK-et a cigánybűnözőkre, nem csak szabakban harcolnak a mohamedánista migránsok ellen, hanem megépítik a kerítést, a fideszesek nem csak fröcsögnek a brüsszelita elitre, hanem keresztbe is tesznek a Juncker-Merkel-Hollande tengelynek. A Jobbik ezeket nem tudja meglépni, mert nincs hatalmon, ezért szerintem örök második párt lesz, Orbánt egy fideszes utód fogja követni a trónon. Nem habonyi propaganda veri vissza a Jobbikot, hanem az, hogy Orbán keménykezű rendteremtőként, de nem szélsőségesként fellépve beteljesít olyan programokat, amikről a Jobbik csak beszélni tud.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.28. 04:56:48

" A rasszizmust és az antiszemitizmust ma rendkívül nehéz akárkinek is lemosnia magáról"

Alpvetően ezek lényegtelen témák, a liberálisok tették őket ezzé, amikor mindenkit lerasszistáztak és leantiszemitzátak a 90-es évek közepén. Mára az "antiszemita" azt jelenti = nem tetszik a liberálisoknak.

midnight coder 2016.10.28. 06:53:10

"A rasszizmust és az antiszemitizmust ma rendkívül nehéz akárkinek is lemosnia magáról, ugyanis a társadalom jelentős része roppantul érzékeny ezekre a témákra."

Az antiszemitizmusra eredetileg még talán, bár mostanra már az antiszemita lap is annyira túl lett tolva, hogy az átlagpolgár ingerküszöbét már az sem lépné át, ha valaki nekiállna koncentrációs táborokat építeni. Ezért volt hülyeség a balfék oldalról évtizedeken át farkast kiabálni.

A rasszista lapra pedig ez fokozottan igaz. A balfékek annyi mindenből próbáltak már "fagyi" kérdést faragni, lásd Pl. pont cigánybűnözés, hogy rasszistának lenni lassan dicsőség.

new_boy_on_the_block 2016.10.28. 08:28:32

Nem szamitottam korrekt irasra, de az iro igen magasra tolta azt a lecet.

chrisred 2016.10.28. 08:58:14

Nem Habony a felelős az érvénytelen népszavazásért, hanem Szájer, vagyis a népszavazás érvényességének szabályozása, ami egyértelmű kérdéseknél szinte kizárja az érvényeség lehetőséget, mert a szavazóknak nem a másik lehetőségre szavazókat kell legyőzniük, hanem a nem szvazókat. A habonyi agymosás egyszerűen nem káros volt, egyszerűen felesleges, mert a Fidesz-Jobbik közös szavazótábor kivételével senkit nem tudott megmozgatni. Az meg már fél évvel korábban nyilvánvaló volt, hogy a szavazóknak ez a része mire voksol.

William Kidd 2016.10.28. 09:59:22

Nos a Jobbik meg "tiszta" a kormanyzas szempontjabol, meg nem volt hatalmon, ez egy nagy elony a valasztas szempontjabol. Egy probat sokaknak meg fog erni az Orban rezsim elleni protestalaskent, aztan legfeljebb megint bakot lo a nep.

Revizionista 2016.10.28. 10:40:33

Orbánéknak mekkora kormányzási tapasztalata is volt 1998-ban?

Európai téridő 2016.10.28. 21:49:56

@Revizionista: Azért egy pöpec kormányt meg tudott alakítani.

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása