A tíz legszarabb karácsonyi sláger valaha

315.jpgPár nap és itt a karácsony, a héten már mindenki megindul beszerezni az ajándékokat. Sokak nem szívesen mennek ilyenkor bevásárlóközpontokba, ugyanis elborzadnak a konzumidiotizmus szellemében mindenkin áttaposó tömegeken, de a jóízlésű emberre ebben az időszakban más veszély is leselkedik: azok a hangszórókból érkező förtelmes dalok, amelyek hatására inkább villámgyorsan, undorral távozunk a plázából. A sablonos, nyálkás-csöpögős dalokkal Dunát lehetne rekeszteni, úgyhogy a tízes lista a teljesség igénye nélkül gyűjti össze és rendezi sorba azokat a karácsonyi slágereket, amelyek ízléstelenségükkel sokunkat nem csak a plázákból, de a világból is ki tudnának kergetni.

10. Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

Mint a lista dalainak túlnyomó része, ez a dal is a kilencvenes évek kulturális bűnlajstromát bővíti. Az, hogy éppen csak felkerült a listára, elég sokat sejtet az olvasóra váró későbbi borzalmakról. Mariah Carey slágerének mondandójával alapvetően nincs semmi probléma: nem a fogyasztást reklámozza, sokkal közelebb áll a karácsony valódi lényegéhez. Ennek ellenére a kötelező csilingelés és a popslágerekből jól ismert túléneklés bizonyára sokunk életét keserítette már meg évről évre.

9. Train - Shake Up Christmas

Szerencsétlenségünkre a kétezres évek is elő tudtak már rukkolni hulladék karácsonyi dalokkal. Kötelező csilingelés, pipa. Ho-ho-ho, pipa. Primitív rímek, pipa. Semmitmondó történetmesélés a boldogságról, pipa. És természetesen a karácsony is, mint az év összes többi napja, a pörgésről, a pezsgésről kell, hogy szóljon, szóval shake it up! Ha az ünnepi kliséhalmaz még nem lenne elég, a "don't remember it, so let's December it" alja szóviccbűnözés biztosítja a Train dalának a kilencedik helyet.

8. Queen - Thank God It's Christmas

Igen, kiváló zenei előadók is beleesnek abba a hibába, hogy kötelezőnek érzik a karácsonyi kislemez kiadását. Amennyiben nem saját ötletük volt ez, hanem a producerük kívánsága a profitnövelés érdekében, akkor talán méginkább hibásak a művészi autonomitásuk feladása miatt. A négy és fél perces szám során huszonkétszer elhangzó 'karácsony' szó és a dal végi ünnepi jókívánság kilehellése alól még Freddie Mercury földöntúli hangja sem nyújthat kulturális feloldozást a Queen számára.

7. TNT - Fehér Karácsony

Az amerikai karácsonyi kislemezés természetesen kis hazánkba is eljutott a a határtalan öngyarmatosítás szellemében. A száncsengőzéssel kísért ünnepi pátoszcsomag refrénjéhez sikerült szerezni egy túléneklő női popénekest is, hogy teljes legyen a kép. A dalt Dobrády Ákos "Inti" bensőségesnek, művészinek szánt, a ritmust kínosan tartani próbáló, szívhez szóló rábeszélése "koronázza meg".

6. Justin Bieber - Mistletoe

Justin Bieber, a bébibébibébiú énekese szerencsére lassan már kezd eljutni ahhoz a választáshoz, ahova elérkezik a legtöbb tinisztár: vagy megkomolyodik vagy eltűnik a tini popsztárok süllyesztőjében. Sajnos ha eltűnik, zenei rémtettei akkor is fognak még álmatlan éjszakákat okozni nekünk. Így van ez a Mistletoe című számával is. A karácsony a fagyönggyel kiváló alkalom a nyálas szerelmes számok írására, de Bieber ezen túl is le tudja zülleszteni a karácsonyi atmoszférát. Folyamatos önreklámozás, gizdulás, retro sportautóval vagizás száncsengő kísérettel. És nézzük csak meg, hogyan szólítja meg kedvesét az ifjú popsztár. "Shawty". Justin Bieberrel minden bizonnyal elfelejtették közölni, hogy nem fekete és az afro-amerikai klubszleng egyáltalán nem tartozik a karácsonyi kultúrkörbe.

5. Lady Gaga - Christmas Tree

Fordulóponthoz értünk. Innentől a prosztóság új fokozatára kapcsolunk, kezdve Lady Gagával, aki felmászik a létrára, rászarik a karácsonyfára, majd a csúcsdísszel saját magát is a csúcsra juttatja. A dal üzenete: közösüljünk a fagyöngy alatt és Gaga karácsonyfája (értsd: vaginája) ízletes. A szám végén azért még párszor el kell ismételgetnie az előadónak saját nevét. Na meg hogy cserri-cserri, bumm-bumm.

4. The Cheeky Girls - Have A Cheeky Christmas

Nos, a karácsonyt számos jellemzővel lehet illetni, de a 'szexi' nem tartozik ezek közé. A The Cheeky Girls, azaz a szemtelen lányok mégis megkíséreltek "forró-forró szentestét" varázsolni az otthonokba. A green screen előtt a hóembernek beöltözött csávóval béna koreóra vergődő tehetségtelen énekeslányok valószínűleg az egyetlenek ezen a világon, akik karácsonyra azt kérték a Mikulástól, hogy megujjazza őket.

3. Destiny's Child - 8 Days Of Christmas

A dobogó harmadik fokán Beyoncé és barátnői elmagyarázzák nekünk a modern karácsony lényegét: vásárolj, vásárolj és vásárolj! Nem véletlen, hogy a klip egy bevásárlóközpontban lett felvéve, a sláger ugyanis gátlástalanul hirdeti a fogyasztói társadalom evangéliumát és nem mellesleg a kitartottságot. A három énekesnő "úgy szereti az emberét a nagylelkűségéért" (értsd: a pénzéért), amiért az gyémántékszert és Mercedest vesz nekik. Egyébként számomra teljesen érthetetlen, hogy a karácsony ötödik napján a vélhetően slusszkulcspörgető alfahímjeik miért írtak nekik VERSET.

2. Kerozin - Ma Nincs Balhé

A Kerozin alpári diszkóveretésre írt slágerének tartalma tökéletes összhangban van a "hangszereléssel". A dalszöveg sorai leginkább egy kiborult Scrabble dobozra hasonlítanak. "Várnak a buliban Betlehemben"? Milyen buliban? Hatalmas buli lehetett fagypont alatt szülni egy istállóban rejtőzködve, miközben Júdeában Heródes király halomra mészárolta az újszülött csecsemőket. Party time!

1. Mr. President - Christmas Coco Jamboo

A hulladék újrahasznosítása dicséretes dolog, kivéve ha hulladék popslágerről van szó. Mr. President 1996-os Coco Jamboo-ja kétségtelenül az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb kulturális bűncselekménye: értelmetlen szavak ritmusos ismételgetése valami primitív, kétbites zenére. Az ősi slágerrecept, amelyet Sickratman megfogalmazott Nesze hülye paraszt című számában, természetesen bevált, mindenki hallotta már ezt a számot. "Hát nesze hülye paraszt itt egy sor, mondjad velem és jól szórakozol." A trópusi tengerparton félmeztelenül és bikiniben bulizós szám szinte könyörgött egy karácsonyi verzióért, annyira illik a napfény és a tengerpart a szentestéhez. Pláne, hogy nem is kellett vele dolgozni szinte semmit: fogták az eredetit, hozzáadtak pár csengettyűt, majd az eredeti, teljesen értelmetlen szöveget átírták egy teljesen értelmetlen, rímeket nagy ívben kerülő karácsonyi szövegre. Boldog karácsonyt, jájájé!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://prolihisztoria.blog.hu/api/trackback/id/tr4812052183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2016.12.19. 15:10:00

1. Köszi, hogy a Last Christmas nincs benne. Jó, szarrá játsszák 30 éve, de attól még jó.
2. Nálam Keri Mária "csaktégedakarlak karira" a lista összes helyén szerepel. Kimondhatatlanul gyűlölöm, mintha a fülemet orbitális karácsonyfa fejdísszel akarná valaki üvöltve megerőszakolni, újra és újra és újra.....

FlybyWire 2016.12.19. 15:10:32

fejdísszel = csúcsdisszel, nyilván.

Jacko__ 2016.12.19. 15:15:04

"A tíz legszarabb karácsonyi sláger valaha" - a kest forgatod a hatamban. Javaslom, hogy probald meg magyarul.

Peldaul:
"A valaha szuletett 10 legszarabb karacsonyi slager"
"A tortenelem 10 legszarabb karacsonyi slagere"

Soha, semmihez, sehol nem szolok hozza, de egyre jobban idegesit, amikor valaki tukor-fordit angolbol, vagy eszebe jut valami angolul, es lusta rendesen magyarra forditani. Ha valaki eloszoban csinalja, az meg csak-csak elmegy, de ha meg cikket (vagy mi akar ez lenni) is ir igy, akkor mindig arcideg-rangast kapok, es nyulok a baseball-utoert.

Magyarazza mar meg valaki! Ez valami uj sikk Magyarorszagon??? Ha valaki azt mondja, hogy "evör", akkor meg ertem, mert rovidebb, mint magyarul, es valamennyi cool-faktora is van. De igy odabaszni a vegere, majdnem-magyarul (csak pont annyira, hogy az ember fulet bantsa) - ettol nekem felall a szor a hatamon.

(Egyebkent nem ez volt a legsulyosabb ilyen, amit olvastam, de most borult ki nalam a bili...)

2016.12.19. 15:21:05

@Jacko__: Neked van teljesen igazad! ;-)

leapyear 2016.12.19. 15:58:09

a 10-es, 7-es nem szar, sőt hallgatható, a többi viszont tényleg a merényletek kategóriába sorolható.
Az 1-est nem tudom hogy történhetett meg. Hihetetlen hogy valaik erre vetemedtek.

SecuRicsi 2016.12.19. 16:06:17

Azon felül, hogy iszonyat pocsékul van megírva a cikk, tele magyartalan mondatokkal, a Train listára helyezését személyes sértésnek veszem. Hibátlan dal.

fénycsepp 2016.12.19. 16:07:22

@jacko: elloptad a show-t, haha :D.

Kövezzetek meg, de Paul McCartney karácsonyi számai is szornyuek. No meg Ha elmúlik a karácsony a Neoton famíliatol, főleg a ha szó miatt.

Skatulya bácsi megmondta 2016.12.19. 16:07:37

A legjobbak meg ott vannak a Reszkessetek, betörők! (Ki volt az a barom, aki ezt a magyar címet adta ennek a filmnek???) első részében!

2016.12.19. 17:31:12

@Skatulya bácsi megmondta:

Én meg a Kolosi Péterrel, meg a sok idióta vadbarommal nézetném 1 éven át, napi 10 alkalommal ezt a bárgyú - na jó, 10 év alatt legfeljebb kétszer nézhető - szart!
A tököm már kivan a "közkívánatra", meg a "közjegyző előtt-re" való hivatkozásokat.
Ember nem látta sem a közvélemény kutatást, sem pedig azt a gyökér közjegyzőt, aki a nevét adja egyáltalán ehhez, meg a Való Világhoz.

Én megkérdeztem vagy 200-300 embert a munkahelyemen, de elvétve volt olyan ember, aki örült annak, hogy ismét, pontosan 29. alkalommal nézheti meg a filmet.
Gondolom, Te lehetsz az egyik ilyen agyhalott.

Farkasbab 2016.12.19. 21:27:40

@fénycsepp: A pontos cím: Ha elmúlik karácsony.

akosmikos 2016.12.20. 07:05:53

Két éve készítettem hasonlót a magyar dalokból. Köszi a cikkedet, elég hiánypótló!
www.youtube.com/watch?v=KEM_hB1-QKU

Jakab.gipsz 2016.12.20. 08:47:41

Mint minden közönséges bűncselekmény: ez a bűn is jóvátehető.

Állítsa össze a 10 legjobb karácsonyi dal listáját'!

Skatulya bácsi megmondta 2016.12.25. 12:37:39

@Látens Inszinuáció:
Aztán ki a szart érdekel a te lófasz véleményed te majom?
Meg fogom nézni harmincadszorra is, akárhogy is köcsögülsz.

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása