Miért nem érdekli a fiatalokat a demokrácia?

pawel.jpg

Általános tendencia Európában és úgy egyáltalában világszerte, hogy a fiatalokat egyre kevésbé érdekli a világ, amelyben élnek, egyre kevésbé tartják fontosnak például azt, hogy milyen politikai berendezkedésű az állam, amelynek polgáraik. Magyarországon a politikai érdektelenség egy különleges fajtája mérgezi a társadalmat, amely nem csak kizárólag a fiatalokra jellemző, hanem az idősebb korosztályokra is. A két demográfiai csoport kórképei között vannak különbségek, viszont a kór eredete azonos.

A 2016-os év folyamán a demokrácia megmutatta gyengeségeit, Achilles-sarka tisztán láthatóvá vált mindenki számára, aki azt hajlandó volt észrevenni. Felhozhatnám példának Európa illiberális demokráciáit akár Oroszországban, akár Lengyelországban, akár nálunk Magyarországon, de az igazi gyengeség leginkább Donald J. Trump megválasztásával az Amerikai Egyesült Államokban és Rodrigo Duterte megválasztásával a Fülöp-szigeteken fedte fel magát. Az utóbbi két ország kapcsán biztosan állíthatjuk, hogy a demokrácia szó eredeti jelentése már nem érvényes. Az ógörög démosz "nép" és kratein "uralkodni" összetételéből született demokrácia kifejezés "a nép uralma" helyett a gyakorlatban már a tömeg uralmát jelenti. Azé a tömegét, amelynek legbelsőbb vágyait és félelmeit tökéletesen ki tudják aknázni az erre képes politikusok, hogy aztán vágyainál és félelmeinél fogva egy emberként irányítsák azt. A néppel ezt nem lehet megtenni, a nép egyének sokasága, nem lehet ennyire nyersen az ösztöneikre apellálni, viszont a tömeg már homogén massza, ezért lehet egy emberként mozgatni.

A demokrácia ilyesfajta megrendülésének kezdetén két út áll azok előtt, akik foglalkoznak a kérdéssel: vagy teljesen elvetik a demokratikus eszméket és más államforma után néznek, vagy egy javított verzió létrehozására törekednek. Én személy szerint az utóbbi mellett tenném le a voksom, de írásom legfőbb témája nem az egyik út helyessége melletti érvelés, hanem az apolitikus tendenciák realizálása és bemutatása. Témámhoz ellenben szorosan kapcsolódik az a The New York Timesban november végén megjelent cikk, amelyben egy kutatás eredményei alapján készített hat grafikon szerepel:

ascaasc.jpgAz eredetileg a Journal of Democracy-ben megjelent kutatás kereteiben azt kérdezték meg az 1930 és 1989 között született résztvevőktől, hogy mennyira tartják létfontosságúnak, hogy demokráciában éljenek. A grafikonok jól mutatják azt, amely már sejthető volt: felismerhetjük a demokrácia gyengeségeit és választhatjuk az említett utak valamelyikét, de mi ehelyett magasról teszünk az egészre. A demokrácia kritikája így érdeklődés hiányában továbbra is marad a "baloldal" ütőkártyája, amelyet most éppen Hillary Clinton veresége miatt lehet előhúzni. Ha nem hagynánk, hogy egy adott politikai szekértábor monopolizálja ezt a lehetőséget, hanem pártoktól és aktuálpolitikai törekvésektől függetlenül tudnánk foglalkozni a demokrácia gyengeségeivel, akkor valószínűleg a "jobboldal" sem legyintene erre egyszerűen, mondván, hogy "a libsik már megint hőbörögnek, mert vesztettek" és érdemben elkezdődhetne a demokrácia revíziója.

Az idősebb korosztályoknál nem okoz meglepetést, hogy "jobban meg van becsülve" a demokrácia: aki élt olyan korban, amikor voltak nem demokratikus államok nyugaton, az nyilvánvalóan jobban értékeli a "nép uralmát". A fiatalok válaszai viszont már annál érdekesebbek. A történelemórákról mindenki tudhatja, hogy -enyhe eufemizmussal élve- milyen hátrányokkal jár egy nem demokratikus rendszer és a tapasztalat is azt mutatja, hogy elenyésző kisebbségben vannak azok, akik esetleg autokráciában, kasztrendszerben vagy anarchizmusban élnének szívesebben. Úgy gondolom kijelenthetjük, hogy a fiatalabb generációk lesújtó válaszai nem a demokrácia érdemi kritikájának az eredménye, hanem egyszerűen a nemtörődömség jele.

Sajnálatos módon hazánkban (még) nem készült ilyesfajta felmérés, de meglátásom szerint hasonló, az életkor csökkenésével egyre csökkenő érdeklődést mutató eredményt kapnánk. A tendencia érvényesnek látszik Magyarországon is, viszont itt az apolitikus nemtörődömség miértjére is választ kaphatunk.

Hazánkban a politikailag legjobban mozgósítható társadalmi réteget a nyugdíjasok alkotják. Az idősebbeknél jól láthatóan két különféleképpen politizáló csoport körvonalazódik ki, amelyek most fontosak számunkra. Az első csoport tagjai mindig az aktuális szekértáborokhoz tartoznak, ki-ki a maga, illetve a magáénak vallott sérelmeinek megfelelően. A múltbéli sérelmekre alapozott politizálás rendszerint a náci-kommunista tengelyen történik: a baloldali a jobboldalt szélsőbalozza, a jobboldali a baloldalt komcsizza vagy burkoltabban libsizi, a szekértáborból kilépés sosem történik. A történelem rájuk nyomta bélyegét, hogy pofonegyszerűen lehessen egy egydimenziós narratíván belül elrendezni a világ történéseit. A második csoport tagjai az előzőekkel ellentétben nem rendezi el a világot egy végletekig egyszerű tengelyen, cserébe viszont teljesen fel is hagy a világ befogadásával, értelmezésével és esetleges alakításával. A történet tanulsága az elmúlt száz évből számukra az, hogy az elvek nem számítanak, sosem lesz semmi lényegesen jobb és egyik politikus olyan, mint a másik. Kizárólag egy dolog számít, egy dologgal érdemes foglalkozni, hogy neki jó legyen. Minimálisan vagy egyáltalán nem politizál és ha elmegy szavazni, akkor arra adja le a voksát, aki a legtöbb anyagi javat ígéri neki.

Nos, a fiatalok körében a legaggasztóbb trend pontosan az idősek utóbbi csoportjának gondolkodásával bír. Ehhez természetesen hozztevődik náluk az is, hogy beleszülettek a demokráciába. Úgy látszik nincs az a történelemkönyv, amely képes az ifjúságban széles körben tudatosítani azt a tényt, hogy a demokrácia nem egy ajándék, amelyet kaptunk, hanem egy olyan intézmény, amelyet hosszú évszázadok folyamán harcoltak ki és védtek meg ugyanolyan emberek, mint ők maguk. Az, hogy nincsen háború, hogy ha megbetegszünk ellátnak minket, hogy nem van csatornarendszer, hogy nem fulladunk meg a közterületeken a saját hulladékunkban, az mind-mind olyan kiváltság, amelyet megszereztünk magunknak és ha továbbra is szeretnénk ebben és így élni, akkor szükség van egy alapszintű történelmi tudatosságra.

Na de mi a válasza erre a fiatal homo apoliticusnak? Természetesen az, hogy de mire megyünk az egészségüggyel, ha omladoznak a kórházaink és órákon át kell sorban állnunk a rendelőben. Az előny effektíve nem látszik, ő meg nem lát tovább az orra hegyénél, nem érti, hogy a kiváltságot kiharcoltuk, de a hogyanért és a mikéntért mi vagyunk felelősek és bizony azzal tudunk tenni a javulásért, ha politikailag aktívak vagyunk. Ezzel a gondolatmenettel sajnos azonnal zsákutcába futunk. Ugyanis miért politizálna, amikor a rendszerváltás óta sem lehet senkire sem szavazni, egyik jelölt rosszabb, mint a másik, miért is fárasztaná magát ezzel? Visszaértünk a történetbe belefáradt nyugdíjashoz, csak most kevesebb évvel a hátunk mögött. Még mindig él és virul a "Magyarországon minden szar" narratívája és közben nyugatról beragyogja őket a remény. Érti, hogy itt minden rossz, nem sikerült elérni azt itt, amit nyugaton sikerült, így inkább elköltözik oda. Ha pedig nem költözik el, akkor totális önzésbe fordul. Mindenféle társadalmi felelősségvállalás híján azt teszi, amiben az önnön jövőjét látja: csak saját magával foglalkozik.

Az adócsalás itt már nem számít, hanem jár. Nem érti és nem is akarja megérteni, hogy ami Kádár alatt működött a hiteleknek "köszönhetően", az most már egyáltalán nem működik. Az esetleges lelkiismeretfurdalást meg olyan könnyen el lehet hessegetni azzal, hogy "ha befizettem volna, úgyis ellopják"! Zéró felelősséggel tör a saját céljai felé, a politika addig egyáltalán nem érdekli, amíg esetleg sértett nem lesz valamiben. Majd a többiek megválasztják a következő pénzéhes, korrupt politikust, aki ugyanolyan, mint az előző, csak más arcvonásokkal. Döntése révén legfeljebb egy téren szenvedhet hiányt közvetlenül, általa is érzékelhetően: mi van, ha politizálnak egy társaságban? Valamit mégis csak hozzá kéne szólni és persze már erre is van megoldás! Még csak unalmas cikkek olvasásával sem kell fárasztania magát, a nagyobb politikai események kapcsán úgyis tömegével kerülnek ki a mémek a világhálóra. Érteni nem fogja tőlük az ember a helyzetet, talán még pontosan nem is fogja tudni mi is a helyzet, viszont roppant humorosak! Elég beböfögni egy vicces jópofaságot és máris hozzászólt a témához, nem tűnik tájékozatlannak és nem ácsorog szótlanul a társaságban. Na ez a posztmodern nihilizmus, amikor a politika már csak arra jó, hogy röhögjünk rajta egy jót. És nem úgy, mint a kívülről őrültnek tűnő Komédiás, aki felismeri a világ nevetségességét, hanem mint valaki, aki sem tudni, sem érteni, sem foglalkozni nem akar semmivel, amely rajta kívül áll, hanem csak egy jót röhögni.

A körülmények kilátástalanságába beletörődő idős ember hozzáállása öröklődik a tömegpszichében a fiatalabb generációra, majd vegyül még egy erős, "köpök én a világra" attitűddel. Az eredmény egy szépen, csendben a saját pecsenyéjét sütögető egyénekből álló emberi massza, amelynek a "társadalom" jelző leginkább hazug kitüntetés. Befogni a szánkat, amíg nekünk személyesen "jó", azt tudunk mi ám. Több, mint ötven év múltán még mindig él a tömegpszichében az 1956 és 1989 közötti időszak üzenete, mint történelmi tanulság: maradj csendben és akkor jó lesz neked, a politikát meg inkább hagyd teljes egészében másokra.

Tegyük fel a kérdést: veszélyben van-e a demokrácia, ha nem foglalkozunk vele? Lehet-e diktatúra Magyaroszágon? Az apolitikus tendenciák kétségkívül tökéletesen megágyaznak az autokráciáknak bárhol, bármikor. A létrehozásához, viszont már szándék kell. A Kádár-korszak velünk él, generációról generációra hagyományozódik hazánkban, csak a díszlet más. A kormány által hétről hétre alkalmazott kádári eszközök hibátlanul működnek demokratikus keretek között is, hála az előkészített tömegpszichének. Diktatúrára itt nincs se igény, se szándék, a demokrácia perifériáján lavírozva ugyan ki akarna diktatúrát és annak az összes nyűgét? A hatalom jár az illiberális demokráciában is és az apolitikus massza így biztosan nem kapja fel a fejét az égvilágon semmire sem.

(A borítókép Paweł Kuczyński lengyel karikaturista műve.)

A bejegyzés trackback címe:

https://prolihisztoria.blog.hu/api/trackback/id/tr4512070045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.06. 18:46:24

Milyen alapon gondolod, hogy csak a liberális demoikrácia demokrácai? A liberális demokrácia bukik, ez van, kár siratni: egyszerűen már nem ad választ korunk kérdéseire.

dunántúli gyerek 2017.01.06. 22:01:54

Csak nem egy hiánypótló újabb balliba rinyablog? Vagy csak nekem új?

csiperke123 (törölt) 2017.01.06. 22:05:47

Jo iras. Jo volt olvasni. En is a demokracia fejleszteset, aktualizalasat preferalom.

blexpress 2017.01.06. 22:08:40

Ez a cíkkíró azt hiszi, hogy mivel a liberális demokrácia itt nálunk megbukott s úgy néz ki, hogy mindenhol visszaszorulóban van most már vége mindennek.
Hát nagyon téved......
Persze a sima demokrácia is csődöt mondott lásd Merkel anyut...!
Ne tagadjuk válság van és nem tudjuk még a kiutat ill. a szoci féle balib liberális demokrácia már nem kell az embereknek, viszont a másik iileiberális demokráciának is megvannak a hibái hátrányai, na de akkor mi a jó?
Nem tudjuk legalábbis egyelőre...

TomH 2017.01.06. 22:49:44

Parttalan rinyálás pár szomorú helyesírási hibával. Pl nincs olyan szó hogy "lesúlyt".
Ja amúgy a poszt kb rólam is szól. 2006 óta nem szavaztam (érvényesen).

Behajtó70 2017.01.06. 23:42:33

Amiről te beszélsz az nem demokráca, csak annak hazudod!

Amit demokráciának hazudtok abban a világban ha kimondod a véleményed, megköveznek, kiközösítenek. A liberális demokrácia nem ismeri el, hogy az emberek különbözőek, különböző képességűek. Pont, mint a kommunizmus! A melegek örökbe fogadnak, házasodnak, akinek nem tetszik az tűzzel-vassal írtandó homofób. Aki nem akarja a gyerekét verekedős, agresszív, a hatodikat 18 évesen sem képes elvégezni cigánygyerekkel együtt járatni iskolába, az rasszista, az esemény pedig,szegregáció, amit írtani kell! Stb...

Az egész egy valóra vált Monty Pithon/Brian élete: kimondta, hogy Jehova, megkövezik
istenkáromlásért, vagy amikor egy férfinak joga van gyereket szülni.

Őrület, véget kell vetni ennek a liberális demokráciának nevezett őrültségnek! Károsabb, mint bármi ami a világot rágta eddig.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.01.07. 00:03:35

Szerintem a magyar fiatalok apolitikusságának két fő oka van, egy "hazai" és egy "nemzetközi":

1. A sajátosan magyar ok a rendszerváltás módjában keresendő. A magyar rendszerváltás ugyan 1956 szellemi örökségéből indult ki, de nem az 56-os módszerekkel dolgozott. Az államadósság és az életszínvonal emelkedésének elmaradása miatt megroskadt a rezsim, a komcsik gyakorlatilag átadták a hatalmat a rendszerváltóknak, de úgy, hogy a gazdasági és a politikai befolyás jelentős része a kezükben maradt. A rendszerváltás nem egy olyan eseménysorozat volt, amely megmozgatta az egész országot, hanem sokkal inkább az ellenzéki (döntő részben Budapesten koncentrálódó) értelmiség és a pártelit kiegyezése volt. Nem történt forradalom, nem történt elitváltás, nem történt valódi rendszerváltás sem (csak a hatalomgyakorlás technikái változtak, a hatalomgyakorlók jelentős mértékben ugyanazok maradtak). A társadalom döntő többsége számára elmaradt a demokráciába való átmenet valódi megélése. Legyünk őszinték, az átlagember (főleg a nem Budapesten élők) nem sok felemelő pillanatban részesedhettek a rendszerváltás során. És erre csak rátett egy vagy inkább több lapáttal azt ezt követő munkanélküliség és gazdasági visszaesés is. Nem véletlen, hogy bár kétség kívül jelentős változásokat hozott az életünkben és sok szempontból jobbá tette azt, a magyar nép mégsem sorolja történelme kiemelkedő pillanatai közé és ennek megfelelően nem is ünnepli meg a rendszerváltást. Nem arról van szó, hogy a fiatalok "már beleszülettek a jóba", ezért nem becsülik meg a demokráciát, hanem arról, hogy már a szüleik sem becsülték/becsülik meg, hiszen döntő többségük szintén "ingyért" kapta azt.

2. A "nemzetközi" ok szerintem a nyugati világ általános szellemi-ideológiai kiüresedése. A kommunizmus, az utolsó nagy eszme, ami még tömegeket volt képes megmozgatni, látványosan és csúfosan megbukott, zsákutca jellege egyértelművé vált. A nyugati mintájú polgári-kapitalista világrend lényegében versenytárs nélkül maradt. A kétpólusú világrend idejét jellemző büszke, szabad és szabadságát akár az élete árán is megvédeni kész polgár helyét átvette a "fogyasztó ember", akinek már nincs stabil világképe hanem csak fogyaszt. A fogyasztó emberek alkotta társadalmakon kiépülő globalizált gazdaság rengeteg embert fosztott meg a korábbi életszínvonalától, a felemelkedés lehetőségétől és ezzel együtt az önbecsülésétől is. Az egyetlen baloldali "ideológia", amely ebben a környezetben létrejött azaz emberjogizmus, ami azonban nem tömegek, hanem sokkal inkább marginális társadalmi csoportok felemelését és társadalmi szinten jelentéktelen (az esetek jelentős részében kreált) problémák megoldását célozza, ergo nincs, nem is lehet igazi tömegbázisa. A jobboldal ezzel szemben minden különösebb ideológiai egységesség nélkül a zártabb, nemzetibb társadalmak mellett kampányol, melyekhez való visszatérés sikeressége azonban erősen kétséges. A fiatalok ilyen környezetben nem véletlenül válnak apolitikussá, hiszen nincsenek olyan versengő eszmék, amik megmozgatnák őket, amik az ő problémáikra reflektálnának vagy kínálnának megoldást.

cont troll 2017.01.07. 00:16:42

Vállalkozó vagyok 89 óta. 35-100 fő közötti foglalkozattással. Én nem a számítógép mögül okoskodom hanem ismerem az emberek hozzáállását a demokráciához. A véleményem is inkább az idősebbekről szól. Nagyon leegyszerűsítem a dolgot. Az a dolgozó aki 5 évente egyszer talán megteheti , hogy külföldre utazik, és 25 éve is csak a lakbérre, ennivalóra és max. ruháztatásra telt a fizetéséből és esélye sincs most sem előrelépni az életben (konkrétan rabszolga) annak teljesen mindegy milyen a politikai berendezkedés, hiszen nem érez semmi változást. Ezért, lehet neki papolni, hogy veszélyben a demokrácia, stb. nem érdekli. Egy dolog érdekli, hogy könnyebben él vagy nem. Ha a könnyebb életet egy diktatórikus rendszer hozza el nem fogja érdekelni. Arra fog szavazni akiről elhiszi hogy jobb életminőséget tud biztosítani neki. A fiatalok, pedig oda csapódnak ahol lázadni lehet. Aki harcol, kűzd értük ( Brüsszellel, vagy Moszkvával vagy bárkivel szemben), és ezt hitelesen elhiteti, hogy tényleg értük teszi az a nyerő. Mert a fiatalok nem mérlegelik, hogy ki a hiteles és ki nem. Ők az érzéseiket követik. Ha pedig majd rájönnek, hogy csalódtak akkor dacosan csomagolnak és mennek. Az élet sokkal egyszerűbb mint ahogy a sok elemző gondolja.

Andy73 2017.01.07. 01:14:01

'az igazi gyengeség leginkább Donald J. Trump megválasztásával az Amerikai Egyesült Államokban "

Ezt még a CEU rektora sem így gondolja, szerinte Trump győzelme is a demokrácia győzelme.
A nép demokrata, a tömeg meg republikánus? Ez még viccnek is rossz, annyira gagyi.

ogli dzsí 2017.01.07. 01:25:15

Volt már olyan a történelemben, hogy a bezzegnyugatnak elege lett a demokráciából.

Ma is gyorsan kialakulhat egy olyan helyzet, csak egy gazdasági válság kell hozzá (nem olyan mint a múltkori hanem egy jó durva), a 2008asból semmit se tanult a világ, a nyugat továbbra is emelkedő adósságból él jól, miközben a világ 85%-a nyomorog.

A demokrácia rosszabb időkben = lopás, korrupció, pénzokrácia. Aztán ezeket az országokat karizmatikus vezetők hozzák ki a gödörből, és/vagy háború. Ami nem gáz, csak nem ártana ezegyszer nem elveszteni.

Andy73 2017.01.07. 01:27:18

"a szekértáborból kilépés sosem történik."

Ez se igaz. Utoljára 2006-ban volt kb. egyforma a két nagy tábor bal és joboldalon. 2010 óta elenyésző a baloldaliak száma, kb. akkora, mint a szélsőjobb, és van egy nagy jobb-közép centrum.

sírjatok 2017.01.07. 01:30:20

@cont troll: "Nagyon leegyszerűsítem a dolgot."

Olyan nagyon leegyszerűsítetted, hogy a magyar viszonyokkal és történésekkel magyarázod a pl. svéd helyzetet is, amit a poszt feszeget.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.01.07. 08:22:32

Ah, a jó öreg szdsz féle "demokrácia" felfogás, megmaradt a libbantaknál.
demokrácia = hatalmon vagyunk
diktatúra = ellenzékben vagyunk

2017.01.07. 08:38:01

A fiatalokat nem érdekli a politika, mert a politikát a jelenlegi korrupt hatalommal azonosítják. Számukra nem példakép az a sok gazember, aki politikusként fitogtatja magát a tévében, közben azt állítja magáról, hogy a nép érdekeit képviseli (valójában a saját háza népét).
Ezért megy el más országokba, mert azt látja, hogy itt csak uram-bátyám alapon tud boldogulni és/vagy sok segget tud nyalni, kezet csókolni és dörgölőzni.
A fiatalok másik tömege egyszerűen hülye, a buli érdekli, az internet, a pia meg a kufircolás. Csak szét kell nézni bármelyik koedukált koleszban.

Nancsibacsi 2017.01.07. 08:49:13

Itt nincs demokrácia, hanem feudalmizmus van. Olvass el egy történelmi regényt 1200-as, 1400-as évekből - tök ugyanaz van most is. Picit felgyorsult hogy mikor melyik nemes emelkedik fel, mert ami a középkorban évtizedekig tartott, most évek alatt végbemegy, de ettől eltekintve szó nincs itt demokráciáról.

röf 2017.01.07. 09:00:03

A baloldal eddigi bázisa (a jól mozgósítható nyugdíjas) lemorzsolódott a baloldalról
Lassan a biológia átcseréli a gyurcsányista szoci-nyugdíjast azóta nyugdíjba ment kapitalista nyugdíjasra.
És bizony a mai nyugdíjasok már nem eszik a régi masszát.
A fiatalok pedig sosem voltak baloldaliak, legfeljebb morognak, ha közvetlenül a napi posványukat lecsapoló intézkedések vannak a láthatáron, lásd "internet adó". Más kérdés, hogy a vinyóhajigáló csürhét azonnal haverrá ütötte a baloldal.

2017.01.07. 11:16:13

@röf: "A fiatalok pedig sosem voltak baloldaliak, legfeljebb morognak, ha közvetlenül a napi posványukat lecsapoló intézkedések vannak a láthatáron, lásd "internet adó".
Köszönjük, hogy benéztél, elvtárs. Amúgy az a tüntetés adott akkora sallert az Orbánodnak, hogy még ma is zörög tőle. Még Fletó sem kellett hozzá, hogy porig alázzák a kedves vezetődet, csicska.

röf 2017.01.07. 11:38:42

@kopasz barmok mindenhol:
Nem mondod... porig alázták? Melyik adót nézed?

integrans 2017.01.07. 13:47:41

A demokrácia jogállam jogalapja az érdemi/érvényes alkotmányos konszenzus/társadalmi szerződés. - Ám ez nincs közel harminc éve, tehát nincs is az, amiről értekeznek meg beszélnek össze vissza...

csakférfi 2017.01.09. 11:27:08

@Behajtó70:
Megfogtad a lényeget.
Évekkel ezelőtt mikor erre rájöttem.(fogyasztói társadalom demokráciának álcázva). Gondoltam én vagyok bolond.
:) :)

Leylandi 2017.01.10. 15:05:40

Nincs semmi látnivaló. A világ, amióta van benne ember, mindig így működött: a lenullázódás (háború) után demokratizálódás jött, fölakasztották a királyokat, a nép hősként őrizte egy darabig a vívmányokat, széles tömegeknek lett jó, majd lassanként előkúszott az emberi alaptermészet, amit kicsiben harácsolásnak, ügyeskedésnek, nagyban pedig korrupciónak hívnak. A gazdasági elit betette lábát a politikába, és egyre több javat a kisemberektől lenyúlt (azok meg egymástól). A politika, a demokrácia kiüresedett, a nép rájött, hogy mindenképpen kihagyják minden döntésből, és létrehozta mindannak a szépnek és jónak, amit háború után létrehozott, a KARIKATÚRÁJÁT. Az első világháború előtt épp ily nihilisták voltak a fiatalok, éppúgy röhögtek a bajokon, mint most, és éljenezték a háborút, ahogy hamarosan tenni fogják. És eljön az újabb háború, MERT MINDIG JÖTT ÉS MINDIG JÖNNI FOG, amíg ember, sőt amíg élőlény lesz benne.
Eddig is így volt. Mitől lenne másképp??? Ugyanmár... Nem mondok sokat, 20 éven belül újabb világháború lesz, és sokkal kegyetlenebb minden eddiginél, ahogy a második is az volt a többinél! Első Vh: 20 millió, második Vh: 50 millió, harmadik Vh: 200 millió áldozat. Minimum.

csakférfi 2017.01.13. 21:43:06

@Leylandi:
Azt nem tudom hogy a 3. világháborút milyen fegyverekkel vívják, de a negyediket biztosan kövekkel és botokkal.
Einstein.
Valamiféle kataklizma bizonyosan lesz. Ebben egyetértünk.
Ha másban nem is.

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása