Egy dán-palesztin költő megpróbáltatásai

 

img_0479.JPG Adott egy huszonegy éves, dániai születésű, palesztin felmenőkkel rendelkező fiú Dánia második legnagyobb városa, Aarhus gettójának közepén. Tizennégy évesen már robogót lopott, rossz családi háttér, rossz társaság, alkohol, kábítószer, lopások, betörések és egyéb válogatott bűncselekmények kisérték életét. Aztán egyszer tehetségesnek vélte egyik tanára, íróképzésre küldte. 2013-ban, tizennyolc évesen megjelent első -és eddig egyetlen- verseskötete. Yahya Hassan azóta Dánia legnépszerűbb kortárs költője.

A szegény, háborús övezetből érkező bevándorló család elkallodott csemetéje kiutat talál a mélyszegénységből és gettómilliomos lesz. Ha erre a klasszikus hollywoodi könnyfakasztó forgatókönyvre vágysz, akkor ne olvass tovább.

Yahya Hassan 1995-ben született Aarhusban, második generációs bevándorlóként. Családja a 80-as években menekült az izraeli-palesztin konfliktus elől először Libanonba, majd Dániába. Vallásos környezetben nőtt fel, de hamar kiábrándult belőle. Tizenéves korára már mindennapossá váltak életében a kisebb-nagyobb bűncselekmények, úgy mint lopás, rablás, betörés, amelyeket sokszor a tágabb családi körével karöltve követett el. Nevelőintézetbe került, felfedezték az íráshoz való tehetségét és 2013-ban megjelent első verseskötete Yahya Hassan címmel.

img_0481.JPG

A kötet

Frontális. Fekete-fehér. Pontosan úgy, mint a versei. Feketén, fehéren, csontig hatolóan őszintén a gyerekkorától napjainkig. Frontális önreflexió eddigi életéről, vallomás arról a dániai muszlim közösségről, amelynek Hassan nem hajlandó többé része lenni. Felnőtté válás, néha blaszfémiától sem mentes iszlámkritika, szívbemarkoló epizódok a gyerekkorából, konfliktus saját magával. Szabadon versel, inkább a slam poetry műfajában alkot, csupa nagybetűvel, sokszor szándékosan hibás helyesírással. Amikor felolvassa verseit, egy müezzin imára hívó énekének hangsúlyozásával teszi. Egészen rövid és különösen hosszú versei is megjelentek a kötetben, ez utóbbiak a kritikusok szerint már-már Walt Whitmanre emlékeztetnek. Stream of consciousness technikával narrál, de mégis nagyszerűen struturáltak a hosszabb művei, erős ismétlésekkel operál, amelyek mind ott helyezkednek el, ahol lenniük kell.

Verseinek középpontjában családja és a dániai muszlim közösség áll. Ahogy egy interjú során nyilatkozott, "kibaszottul dühös a szülei generációjára". Hassan úgy látja, hogy a szüleihez hasonlóan Dániába bevándorolt muszlimok érdekében a dán állam rengeteg erőfeszítest tett, mind anyagilag, mind integráció terén, viszont ők ezzel súlyosan visszaéltek. A költő szerint az az általános tendencia, hogy az anno bevándorolt muszlimok nem vállaltak rendesen munkát, mivel elég szociális juttatást kaptak a nekik megfelelő élethez, tévézhettek egész nap, mégis került elég étel az asztalra. A gyerekeiket sem ösztönözték, hogy tanuljanak, így azok a bűnözés útjára léptek. Sokan még a dán nyelvet sem voltak hajlandóak megtanulni, ugyanis az őket befogadó és segítő dánokkal szemben felsőbbrendűeknek érzik magukat, mert azok hitetlenek. Bár szó esik a kötetben az iszlám hagyományainak bírálatáról is (nők elnyomása, családfő hatalma stb.), elsősorban mégis azt a dániai muszlim közösséget kritizálja, amelynek ő is tagja volt. Hassan a Dániában élő muszlimok nagy részének muszlim vallásosságát is erősen kétségbe vonja, szerinte álszentek es képmutatóak, ugyanis pontosan a saját vallási előírásaikat nem követik, isznak, drogoznak, valójában nem is Allah kedve szerint élnek, ahogy vallásuk tanítja. A költő az iszlám, illetve a bevándorlás kérdésein kívül a dán rendőrség túlkapásairól, az iskolai szegregációról és Izrael agresszív külpolitikájáról is ir.

asdad.jpg


 

 

 

 

 



 

 

 

 

sfdfv.jpg

 

 

 

 

Az első két vers a kötetből, saját fordításban, eredeti nyelvről

 

Fogadtatása

A kötet 2013-as megjelenésekor azonnal eladási rekodot döntött, ráadásul kritikai fogadtatása is kedvező volt. Ám nem mindenki értékelte ilyen pozitívan az akkor tizennyolc éves költő munkásságát: sorra érkeztek a halálos fenyegetések dániai muszlimoktól, amelyek hatására Hassant rendőri védelem alá helyezték, felolvasásaikor is a dán titkosszolgálat emberei őrizték. Egy hónappal a kötet megjelenése után, 2013 novemberében egy szintén palesztin származású dán állampolgár, aki mar öt évet ült börtönben terrorcselekmény előkészítése miatt, rátámadt Hassanra.

Politikai függetlenség

Hassan verseskötetét számos párt fel akarta használni megjelenésekor. Elsők között volt a Dán Néppárt (kvázi a dán Jobbik), mert hát ki tudná hitelesebben bemutatni a dániai muszlim közösség sötét oldalát, mint ő, Yahya Hassan, aki köztük élt és leírta a tapasztalatait? Nála hitelesebb nincsen, ha rá hivatkoznak, akkor a többi párt nem bélyegezheti meg őket rasszistaként (ezzel maga Hassan mondjuk tudna vitatkozni, őt már vádolták rasszizmussal bíróságon is). Persze a Dán Néppárt csak a dániai muszlimokkal kapcsolatban említette a költő verseit, a többi témáját, mint például a dán rendőrség túlkapásait, egyáltalán nem kívánták érinteni. A baloldali pártok sem akarták kiaknázatlanul hagyni a lehetőséget, viszont ők a költő verseiből kiindulva inkább lehetséges megoldási kísérletekkel próbáltak előállni az együttélés problémáit illetően. Hassan egy interjúban azt nyilatkozta, tisztában van azzal, hogy versei lehetőséget nyújtanak a pártoknak a felhasználásukra, politikai kampányuk támogatására, viszont ő egyszerűen csak leírta az életét, gondolatait, politikailag teljesen független.

img_0477.JPG

Politikai pályafutása

A költő politikai függetlensége 2015 áprilisában ért véget, amikor belépett a 2014-ben három dán-palesztin testvér által alapított Nemzeti Pártba (nem összetévesztendő a fentebb említett Dán Néppárttal). Hassan kivételes helyzetét és népszerűségét kihasználva akart megoldást kínálni az Európába irányuló bevándorlás és az együttélés problémáira, érdemben akart párbeszédet indítani ezekről a kérdésekről. A lehetséges kiindulópontot mindenféleképpen az oktatásban látta, saját élettapasztalatára alapozva. A 2015-ös választásokon a kelet-jütlandi választókörzetben jelentős sikert ért el, viszont 2016-ban kitiltották pártjából, ugyanis kábítószeres befolyásoltság állapotában történő gépjárművezetése miatt a rendőrség elfogta.

svd.jpg

"A kontroll nélküli költő"

Black Army

A Yahya Hassan ellen irányuló támadások korántsem értek véget kötetének megjelenése után, 2015-ben újrakezdődtek, amikor is a költő a dán rendőrséggel való gyakori konfliktusai következtében önként felmondta rendőri védelmét. 2016-ban már heti rendszerességgel próbáltak életére törni az ún. Black Army tagjai. A Black Army egy egész Dánia területén működő banda, amely a klasszikus motoros klubbok hierarchiájának és működésének mintájára alakult, tagjai nagyrészt fiatal közel-keleti és afrikai származású dán muszlimok. A költő az őt érő támadásokról rendszeresen tudósított facebook-oldalán véres arccal, karral, törött végtagokkal az utcai verekedések, késpárbajok, illetve egy nyakon szúrás után is. Több ízben közzétett olyan felvételeket is, amelyeken új késeit mutatja be a nézőknek, jelezvén a Black Army tagjainak, hogy ő nem fog meghátrálni.

img_0478.JPG

Előzetes letartóztatás és ítélet

A költő utáni hajtóvadászat 2016 márciusában tetőzött, amikor is a Black Army néhány tagja szablyákkal támadt rá, mire Hassan az útra menekült és elütötte egy autó. Másnap törött karja miatt egyéb önvédelmi lehetőséget nem látva lőfegyvert vásárolt. Nem sok idő telt el, a bandatagok még márciusban ismét megtalálták. Hassan állítása szerint öt figyelmeztetőlövést szándékozott leadni tizenhét éves támadója elé, de az ötből három golyó annak lábát találta el. Az incidensről felvétel készült, hat hónapra előzetesen letartóztatták az önvédelemre hivatkozó költőt.

Yahya Hassant szeptember 16-án a bíróság egy év kilenc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A vádlott mindvégig beismerte bűnösségét a lövöldözésen kívüli több mint harminc, általa „bagatellnek” vallott vádpontban, viszont a lövöldözésben továbbra is ártatlannak vallotta magát. A letöltendő büntetésen kívül a bíróság elkobozta autóját és motorját, jogosítványát egy évre visszavonták, illetve egy negyvenezer koronás bírság (több mint másfél millió forint), egy kisebb kompenzáció és a tárgyalás költségeinek kifizetésére kötelezték. Mind a vád, mind a védelem elégedett volt a bírói ítélttel.

img_0480.JPG

Az egyelőre kérdéses, hogy az előkészületben lévő, Felívelés és hanyatlás címet viselő verseskötetének megjelenésekor szabadlábon lesz-e már a költő.

A bejegyzés trackback címe:

https://prolihisztoria.blog.hu/api/trackback/id/tr3811716757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2016.09.18. 03:19:48

Szép kilátások. Egymást (is) levadásszák, megkéseik. Nem szabad szerintembántani őket hiszen csak a hagyományaiknak megfeleő vélemény nyilvánítást csinálnak.

2016.09.18. 09:10:05

Durva. Es ezekbol jott mostanra mar ugy ketmillio. Meg a mar itt levo be sem illeszkedettek. Csoda, hogy meg elunk, mi europaiak.

exterminador 2016.09.18. 09:11:42

Tetszenek a nézetei, teljesen igaza van.

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása