Az első ellopott forintoktól a gyilkosokkal kezelésig

nevtelen_4.jpgMárcius végén, amikor huszonkét év után újra megnyitották a fülöp-szigeteki magyar nagykövetséget, igen sokatmondó kép született az ország legnagyobb városában, Davaoban.

A fotón külgazdasági és külügyminiszterünk, Szijjártó Péter ráz kezet a manilai mészáros Rodrigo Dutertével, a délkelet-ázsiai ország egyéb rangos embereinek társaságában. Szijjártó – mily dicsőség – az Európai Unió hasonló tisztséget betöltő miniszterei közül elsőként látogatott el a demokratikus köztársaságba, ahol 2016 nyara óta napi rendszerességgel lövik halomra a droggyanúba keveredett lakosokat a rendőrök, illetve az erre szakosodott civil fejvadászok. Ingyenes agyaggalamb lövészet élő célpontokkal, állami támogatással. Az áldozatok száma múlt decemberben hatezer körül volt a rendőrség szerint, ebből körülbelül kétezer az ő akciók során halálozott el (lásd még: meggyilkolták), míg közel négyezer emberrel önjelölt igazságtevők végeztek a Fülöp-szigetek utcáin.

A felvétel ha újat nem is mond, de egészen pontos jellemrajzot tár elénk az elnökről. Míg a többiek legalább ingben – Szijjártó öltönyben, hanyag, fiatal demokrata eleganciával a nedves trópusi éghajlaton – jelentek meg a diplomáciai eseményen, a főnök mellkasszőrig kigombolt fekete teniszpólóban, zsebrevágott ballal ráz kezet a messzi Magyarország külügyesével. Ez a végtelenül tiszteletlen sutyerákság hivatott jelezni, hogy ki is ez a kis köpcös, akivel itt most fotózkodni kell.

Bemutatni szerintem senkinek nem kell, még a legeldugottabb falvak talponállóiban is mindig akad egy hasonló figura. Ő a nagy becsben tartott törzsvendég, aki egész nap a kocsmában kortyolgatja a fröccsét, egészen addig, amígy valamelyik jópofa dumájáért meg nem hívják egy rövidre. Ő az, aki mindenre be tud nyögni valami mérsékelten elméset, mindig megmondja a tutit. Ő a nép egyszerű gyermeke, aki sosem mulasztja el az alkalmat, hogy ezt jelölje meg nagyszerűsége forrásaként. Merthogy nagyszerű, ahhoz kétség sem fér, ugyanis rendszerint mindenhez is ért.

Szóval itt van Szijjártó Péter ezzel az egoista bunkóval, aki mellesleg annyira szarik az élethez való jogra, mint kevesen a demokratikus köztársaságok történetében. Kezet kell fogni vele, bratyizni kéne kicsit, mindjárt villannak is a vakuk.

Hiába viszont a majd’ évtizedes tapasztalat, hősünk arcizmai valahogy nem állnak rá a jól begyakorolt diplomatamosolyra. Még egy erőltetett vicsorra sem telik, csak erre a gondterhelt szájtátiságra.

Külügyes protokolldroidunk ugyanis nem gondolt bele ebbe az egészbe, amikor útnak indult. Magyaráztak neki valamit nagykövetségi megnyitóról, húsexportról, meg hogy vállalja be a csapatért, nagyon fontos ez a gazdaságnak. Ha pedig azt mondják, hogy a NER-ért be kell vállalni valamit, akkor azt gondolkodás nélkül meg kell tenni.

Hithű pártkatonaként ő sem tett mást, aztán pechére már csak tízezer kilométerrel később, a helyszínen jött rá, hogy cseszd meg, le kell pacsiznom ezzel a tömeggyilkos kertitörpével. Jó, jó, korruptak vagyunk, szétlopjuk az országot, de nem vagyunk gyilkosok, még nekünk sem fűlik a fogunk ahhoz, hogy az effélékkel bratyizzunk.

Hogy hősünk miért lepődött meg annyira? Kétségtelenül jóhiszemű naivitása miatt, ami abból fakad, hogy nem ismeri a korrupció természetét. Ő csak a pénzügyi korrupciót ismeri, de azt meglehetősen jól, pártja legalább annyit lop, mint az elmúltnyolcévbeliek. Csakhogy tanulva elődeik hibáiból, ők emellett kormányoznak is. Jól vagy rosszul, egyenes gerinccel vagy anélkül, de kormányoznak. Az ellopott, haveri köröknek “kiszervezett” pénzeket pótolni kell valahogyan, ha pedig nincs más, akkor kénytelenek finoman szólva is kétes alakokkal üzletelni.

Ez a folyamat tökéletesen ábrázolja a korrupció működését: ha elkezdődik valahol, előbb-utóbb szétterjed, mint a rák és a lét egészét bemocskolja. Hamvas Béla így értekezik a témáról Ugyanis című, 1967-es regényében:

A korrupció létrontás. Természeten kívüli forrásból származik, és ez a forrás romlott, és a romlottság kizárólag emberi eredetű. Korrupcióban tisztességesen élni lehetetlen. Az őserdőben és a tengerben és a sztyeppéken és a hegységben nincs korrupció, ott a lények egyszerű­en felfalják egymást, nem romlottságból, hanem éh­ségből. A korrupció létrontás azért, mert nem a ter­mészetet, nem a társadalmat, nem is az életet érinti, hanem a lét egészét, önmagát és mindenkit és az egész világot, az angyalokat, éspedig úgy érinti, hogy bemocskolja és leköpdösi, de alattomban, és lehetségessé teszi a további romlást, sőt lehetségessé teszi a végtelen romlást.

Mennyi kellemetlen meglepetéstől kímélhette volna meg magát Szijjártó úr, ha olvasta volna ezt a pár sort! Persze ugyanígy elment volna a találkozóra, de legalább felkészült volna a gyalázatra és összejött volna neki az a diplomatikus mosolyszerűség. 

A Kedves Olvasóban mostanra felmerülhetett az a jogos kérdés, hogy ugyan miért is akkora vasziszdasz, hogy Rodrigo Dutertével rázunk kezet, amikor eddig is barátkoztunk már hasonló fazonokkal. A válasz egyszerű: mert ezzel át lett lépve egyfajta határ, ami még Szijjártónál is láthatóan kiverte a biztosítékot.

Nem coming outolt gazemberekkel már jóideje cimborálunk, viszont Duterte az első, aki saját magát is gyilkosnak vallja, mi több, büszkén teszi ezt, ezzel kérkedik. Halálbüntetést propagáló vezetőkkel eddig is jó kapcsolatokat ápoltunk, de groteszk módon még Recep Tayyip Erdoğan is különb a Fülöp-szigetek elnökénél, ő legalább nem hatalmazza fel a civil lakosságot az emberi élet kioltásával végződő önbíráskodásra.

Annak ellenére, hogy külügyminiszterünk ingerküszöbét csak most érte el, az önmagát és mindenkit bemocskoló, leköpdöső totális korrupció közel nem most kezdődött. Az anyagi romlottság nem egyik pillanatról a másikra csapott át mindenre kiterjedő létrontásba, az első ellopott forinttól fokozatosan jutottunk el a gyilkosokkal pózolásig.

2012-ben kiadtuk Azerbajdzsánnak a baltás gyilkos Ramil Szafarovot, aki a NATO Partnerség a Békéért program keretében brutálisan meggyilkolta álmában egy örmény társát. Először egyébként nem akartuk kiadni az illetőt, erre csak pár nappal azután került sor, hogy Orbán protokolldroidja társaságában Azerbajdzsánba utazott egy lehetséges gazdasági együttműködésről tárgyalni. A Törökországot radikalizáló, szélsőséges iszlamista Erdogannal is jól kijövünk, miközben feltérképezzük a magyar-török gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit.

A davaoi kézfogás óta sem történik más, mint ami előre borítékolható volt. Lehetségessé lett téve a további romlás és mi éltünk a lehetőséggel.

Atomenergiaügyi megállapodást kötöttünk a Közel-Kelet egyik legradikálisabb iszlamista államával, Iránnal. A Kedves Vezető Kínában megkoszorúzta a Tienanmen téri kommunista emlékművet, majd nótázott egyet a Bank of China vezetőinek a magyar követségen. A világ egyik legfanatikusabb militáns államának miniszterelnökét, a magát jobbközépnek hazudó agresszor Benjámín Netanjáhút is körbeugráltuk, hogy minden “politikai akadály elháruljon a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából”. Augusztusban pedig végre felvállaltuk és egy igazi diktátorral jópofiztunk, az azeri baltáséhoz hasonló kiadatási ügyben.

Az oroszokat majdhogynem elfelejtettem, de amikor annyira szoros és megszokott a kapcsolatunk, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin már a Sportaréna spájzában van, akkor ezt talán meg tudja nekem bocsátani a Kedves Olvasó.

 

(Fotó: KKM / MTI)


A bejegyzés trackback címe:

https://prolihisztoria.blog.hu/api/trackback/id/tr7712791784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fergio 2017.08.31. 12:01:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: a birka emberek menjenek csak ki a Fülöp szigetekre nyaralni. Kíváncsi lennék, hogy vinnyognál amikor egy-két civil elkap, hogy jól szórakozzon... a birca man helyett javaslom a wild barom nicknevet, szerintem jobban állna...

N. Barbie 2017.08.31. 12:51:28

Uristen, 2 oldalt hogy lehet irni a semmirol?
Peti kezet raz a fulop-szigeteki elnokkel. Na bumm. Nagy dolog.
Jaaa, hogy vadlibsieknek maga az elnok nem tetszik? Eeeertem.

Hat, kedves rinyalo posztolo, az ottani lakosok donto tobbsege tamogatja az elnokot a fentebb reszletezett muveleteben. Nekem is van tobb ismerosom onnan, ok is.
Hogy miert? Mert meguntak az utobbi evtizedekben, hogy drogbandak tartanak rettegesben varosokat/teruleteket. Ilyen van mashol is, mondjuk egyes del-amerikai orszagok, a kulonbseg annyi, hogy ott az orszag vezetoi magasrol tesznek ra, hogy a pornep allando halalfelelemben el.

Ez a Duarte gyerek meg bevezette az egyetlen hatasos intezkedest ellenuk: azonnali halalbuntetes.
Tudom, libsiek meg mindig ott tartnak, hogy ilyen nehezsulyu bunozoket is meg mindig csak szepen meg kell kerni, hogy hagyjak abba, vagy bortonbe (ertsd welnesszbe) kuldeni par evre, es majd attol megvaltoznak.
Lof@szt. A magyar(orszagi) ciganybunozoket se hatja meg mar reges regen a borton, sot egyenesen vaganysag naluk bortonviseltnek lenni. Akkor majd pont a kokemeny drogbandak tagjainak lenne elrettentes. Ugyan mar.

Szoval igen, lehet sirankozni, hogy jaj, nem EU konform megoldas, jaj igy jaj ugy, de az ottani lakosok orulnek neki. Az meg a kutyat se erdekli, hogy a belpesti hipszter kavezok torzskozonsege meg nem.

Nbl 2017.08.31. 13:39:01

@N. Barbie: kíváncsi lennék, tényleg ilyen hülye vagy-e vagy csak a Habony-művek katonájaként játszod az eszed... Kicsit segítek: nem csak a kereskedőket, hanem a fogyasztókat is gyilkolják, de ami a legnagyobb baj, hogy a bármi féle jogalap nélkül annak gondolt embereket is ... Kíváncsi lennék, milyen képet vágnál, ha mondjuk a bármilyen okból veled nem szimpatizáló szomszédod egy ilyen milicia tagjaként törvény adta jogánál fogva loccsantaná ki az agyadat a saját házad előtt, mondván, látta, hogy drogot adtál el gyerekeknek.

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2017.08.31. 14:14:27

Szokvanyos agyatlan libbant vagdalkozas. Tamadni kell mindent, hatha lesz belolle valami alapon.

guvat 2017.08.31. 14:18:43

Az amcsik békeidőben nyírtak ki majdnem egy millió idegen állampolgárt, méreggel végeznek ki embereket, kínvallatást alkalmaznak és a nekik nem tetsző elnököket lazán agyonveretik, vagy felakasztják. Mégis vannak olyanok, akik kezet fognak az elnökükkel....és az Indexen mégsem sírdogál senki...

DR. Smit Pal 2017.08.31. 14:34:28

@Nbl: " Kicsit segítek: nem csak a kereskedőket, hanem a fogyasztókat is gyilkolják, de ami a legnagyobb baj, "

JOL TESZIK !! Ezt egy az egyben atkene vennunk. Aki drogozik, AZT A HELYSZINEN TARKON LONI, ELETKORTOL FUGGETLENUL !!!!!
Nem erdekelnek a dillerek, ez egy kepmutato hazug faszsag, hogy az eladokat uldozik. A FOGYASZTOT kell levadaszni, barmilyen eszkozzel, mert a FOGYASZTO tartja el es fent a penzevel a droghalozatokat.
A FOGYASZTAST KELL ULDOZNI TUZZEL, VASSAL, GEPAGYUVAL !!!!!!!
A drogosokat kell ELSOSORBAN kinyirni, es akkor az egesz droghalozat a gyartotol ,a dillerig megszunik.

N. Barbie 2017.08.31. 15:02:08

@Nbl: Anyukad esetleg a hulye te szerencsetlen, vagy esetleg te, ilyen proszto "logikaval", hogy nem a libsi mantrat fujja? --> habony muvek katonaja!!!
Jezus, meg valaszolni is megalazo ilyen szellemi sotetsegre.
Ja, mondod te, hogy valogatas nelkul gyilkolnak ennek neveben. En meg azt mondom, hogy nem.
Na, akkor most mi lesz? :)
Az meg, hogy a kereskedoket es fogyasztokat irtjak? Nagggyon helyes, barcsak nalunk is igy lenne.

Budapest a kutyaszar városa 2017.08.31. 20:07:59

Megszólaltak a bűnözővédő mélymagyar birkucik....

VaradiJanos 2017.08.31. 20:28:10

Kezezés, te nagyon művelt liberális.

VaradiJanos 2017.08.31. 20:30:05

@Nbl: legalábbis ezt mondja a szíennen

VaradiJanos 2017.08.31. 20:32:46

@Budapest a kutyaszar városa: a bűnözők nem éppen megdöglődnek arrafelé? Ha itthon gázol a drogos, akkor öljük meg, ha ott megölik, akkor az bak, mert a megölővel kezezett (liberálul: kezelt) a náci szíjjártó

Fergio 2017.08.31. 21:42:07

Az a baj, hogy túl sok itt a túlfizetett Fidesz troll. Ha valaki egy diktatúra elnökére azt mondja, hogy nagyon helyesen cselekszik, hogy fegyvert ad az emberek kezébe, és azt mondja, hogy nyugodtan önbíráskodhattok, az azt jelenti, hogy az agymosás olyan fokán vagytok, amit nem lehet már gyógyítani. (Csak szólok birkaembernek, hogy nem kell hozzá drogdílernek lenni egy diktatúrában, hogy rádfogják, Te az vagy) Összehasonlítgatni az amerikai elnököt egy diktatórikus hatalom vezetőjével egyszerűen röhejes. Én nem vagyok sem libsi, sem jobbikos, de ami itt megy az egyszerűen szánalmas.

midnightcoder2 2017.08.31. 21:57:03

@Fergio: Szerintem akkor esetleg kezdhetnénk a dolgot idehaza. Jelenleg is van ugyanis egy párt a parlamentben aki diktatúrát üzemeltetett, és ártatlan embereket végeztetett ki. Ezt a pártot MSZP-nek hívják, és a kádári MSZMP jogutódja. Azé az MSZMP-é aki bizony lelkesen végzett ki embereket koncepciós perekben. És ezt nem a világ túlsó sarkán ahol amúgy is napi szinten zajlik a leszámolás a drogbandák között, nem drogkereskedőket és drogosokat, hanem idehaza gyilkolták, börtönözték be, vagy csak verték szarrá az embereket. És még egyetlen libsit sem hallottam azért picsogni, hogy valaki kezet fogott az épp aktuális MSZP vezérrel.

midnightcoder2 2017.08.31. 21:58:45

@Fergio: Obama több millió ember haláláért felelős. Szír konfliktus kirobbantása, ukrán konfliktus kirobbantása... valahol véletlenül mindig ott tör ki a háború, ahol az amcsik olajat vagy gázt akarnak szerezni.

Fergio 2017.08.31. 21:59:21

@N. Barbie: Egyetértek az ékezeteket nem ismerő, vagy nem itthon élő Fidesz troll barátunkkal. Mindenkit, aki bűnöző nem börtönbe kellene zárni, hanem egyből kinyírni, azonnal létrehozott végrehajtó csapatokkal. Volt ilyen egyébként Magyarországon, csak sokan nem tudnak róla. A II. vilgháború után a nyilasok például a zsidókat mészárolták le íly módon. Ők nem bűnözők voltak, hanem az ország "ellenségei". Vagy úgy, mint Erdogan. El kell fogni azokat, akik a kormány ellenségei. Tanárokat, orvosokat, bárkit, akinek más a véleménye. Pusztuljon a férgese! Mielőtt tovább mennénk, csak egy kérdésem van hozzád: öltél már embert?

Fergio 2017.08.31. 22:05:22

@midnightcoder2: És tudod-e, hogy ebben a diktatúrában ki volt az egyik KISZ titkár? Úgy hívják, hogy Orbán Viktor. KISZ = Kommunista Ifjúsági Szövetség. Történelemből még egy kicsit tanulnod kellene, mielőtt az MSZP-t (és csak azt) hozod ki mint az MSZMP jogutódját, aki felel az akkori tettekért. De nem értem, hogy hogyan jön ide az MSZP? Arról szól a poszt, hogy a magyar külügyminiszter és a magyar miniszterelnök diktatúrák elnökeivel parolázik, gazdasági vagy politikai érdekből. Mi köze ennek ahhoz, hogy mi volt 50 évvel ezelőtt, amikor Magyarország egy szovjet bábállam volt?

Fergio 2017.08.31. 22:24:23

@midnightcoder2: Ó értem, az amerikaiak a gonosz. Arról hallottál már, hogy az oroszok csecsen földet egy Putyin által kreált indíték miatt rohanták le, és öltek meg több ezer csecsent? Vagy hogy képzeld az oroszok az afgánokat is megtámadták, és ahogyan az amerikaiaknak is megszégyenülve kellett kikullogniuk? A világban történő legtöbb kavarást az oroszok és az amerikaiak követik el, a két legnagyobb politikai hatalom, bár most már Kína sem elhanyagolható... De azért azt jelentsük ki, hogy amíg amerikában az emberek többsége jólétben él - mégha a demokrácia ahogy máshol is, csak egy színjáték -, addig a diktatórikus országokról ez korántsem mondható el. Éppen azért, mert a diktatúrában a megfélemlítés, személyi kultusz és a tömegek manipulálása a legfontosabb eszköz, amivel eléri a vezető, hogy ne legyenek ellenfelei, de a nép tapsoljon akkor is, amikor a sarat kaparja. (Lásd É-Korea) Nálunk is ez kezd kirajzolódni újra, amihez úgy látom a tömeg tapsol. A történelem pedig ismétli önmagát. Mielőtt megkérdeznéd, nincs alternatívája Orbánnak jelenleg, mivel az ellenzék egy rakás szar, egyetlen karizmatikus alak sincs. Ettől függetlenül, én már nem szeretnék itt lenni, amikor ez az ország az EU támogatása nélkül az elmúlt 25 év korrupt vezetői és a nép hülyítése miatt magába zuhan... mondjuk 2020 után...

morph on deer 2017.09.01. 00:28:17

@midnightcoder2:
" És még egyetlen libsit sem hallottam azért picsogni, hogy valaki kezet fogott az épp aktuális MSZP vezérrel."

Egy apró eltérést azért sikerült figyelmen kívül hagynod. Nevezetesen, hogy Szijjártó nem egy súlyos visszaéléseket is elkövető politikai entitás jogutódjával pózol a képen, hanem egy olyan személlyel, aki tevőlegesen, - azaz egyes szám első személyben - is részt vett gyilkosságokban, és kérkedett/kérkedik is ezzel!

Azért nála még a legtöbb útszéli ribanc is válogatósabb, bár ők is prostituáltak...

Azt végül is lehet tudni, hogy milyen "népgazdasági" eredménye is van ennek a "keresztény erkölcsiséghez méltó" kis akciónak?
Vagy már csak megszokásból blázolunk le minden véreskezű kis gecit?
Csak úgy kérdem, merő kiváncsiságból, mert amúgy illik pártunk és kormányunk takonygerincű vezéréhez, és hűséges fegyverhordozójához, semmi gond..!

Meg - ha jól tudom - kiadatási egyezmény sincs érvényben a Fülöp szigetekkel, szóval indokoltnak látszik a barátkozás.

Az EREDETI 2017.09.01. 08:20:53

Ki lesz a következő? Kim dzsong un?

Ti fidesz trollok olyan butak es pofatlanok vagytok b+

tireless treehugger 2017.09.01. 08:39:37

Szerintem az orbán és duerte rendszer teljesen ugyanaz.

Az egyik a drogosok írtja a másik az alkeszeket. Nálunk többmillió alkoholista és lecsúszott él méltatlan körülmények között, a rendszer ezen is spóról, eldugja őket, képviselet és segítség nélkül kizárja őket az adott települések életéből. Egész körzetek vannak ebben az állapotban amit forrás- fejlesztés megvonással aztán megújuló újratermelődő folyamattá alakítottak. Ezek olyanok mint törvényenkívüli elfekvők, végrehajtókkal őrökkel helyi rablókkal, olcsón kijön az államnak és gyorsan végeznek az áldozattal. Természetes halállal hiszen betegségben, fagyásban, elégtelen táplálkozás, kezeletlen krónikus bajok, kilátástalanság öli meg őket, vagy csak "balesetben", a helyi féltucat állami ember pedig elsikálja az ügyet. De jó is lenne egy részletes térkép az egyes körzetekben elhunytakról, ha sikerülne gps adatokkal kiegészítve összeállítani akkor pontosan azonosíthatóak lennének az egyes helyek, de a halotti bizonyítványok adatainak feldolgozásából is kilátszana.

Ha te nem láttál ilyet az nem jelenti azt hogy nincs, hanem azt jelenti hogy nem ismered a hazádat nem utazol nem figyeled mi történik. Na jó van még egy lehetőség, propagandisták által menedzselt kamu profil vagy.

igazi hős 2017.09.01. 08:45:06

Csendesen megjegyzem, hogy abban a "fanatikusan militáns" államban simán leültetnek minisztereket és miniszterelnököt is, példát vehetnénk róluk (ha már a románokat nem akarjuk ebben a témában utánozni). A másik, fontosabb megjegyzés, hogy ezekkel a nem komilfó dörgölőzésekkel lehet, hogy néhányan jól jártak, de az országnak haszna nem lett. És ez a komolyabb probléma.

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása